Veel vrouwen zien calorieën tellen als dé manier om af te vallen. Ze volgen vaak een crash- of koolhydraatarm dieet voor snel resultaat, maar zijn ze echt gezond en effectief op de lange termijn? Helaas is het antwoord nee. In deze blog lees je waarom je moet stoppen met calorieën tellen en waarom het belangrijk is om te luisteren naar je lichaam.
Valkuilen van caloriebehoefte bereken
1. Ongezonde relatie met voedsel
Calorieën tellen leid vaak tot een obsessie met eten. Je bent constant aan het nadenken over wat je eet en hoeveel calorieën iets bevat. Wat zich vaak weer uit in stress, schuldgevoelens en zelfs eetproblemen. Het plezier en genieten in eten is er niet meer.
2. Verkeerde focus
Calorieën tellen richt zich puur op de hoeveelheid energie in voedsel. Maar of iets veel of weinig calorieën bevat, zegt niet alles over de voedingswaarde. Gezonde voeding, zoals noten, avocado’s en olijfolie, bevatten meer calorieën dan bewerkte producten, maar zijn wel veel rijker aan voedingsstoffen.
3. Afvallen lukt niet als je hormonen uit balans zijn
Calorieën tellen houdt geen rekening met je hormonen. Door streng te zijn op je calorieëninname, kan je je hormoonhuishouding verstoren. Wat vervolgens weer verschillende problemen geeft met bijvoorbeeld een verstoorde menstruatiecyclus, stemmingswisselingen, vermoeidheid en andere hormonale klachten.
Dit zie ik regelmatig in de praktijk voorbij komen. Ook al is het jaren geleden, dat je een crashdieet hebt gevolgd, hormonaal ben je vaak nog uit balans, denk aan schildklierproblemen. Vaak weten vrouwen die allerlei diëten hebben gevolgd, niet meer wat gezond eten is en zijn ze bang gemaakt voor koolhydraten en vetten. Net wat je hormonen juist hard nodig heeft, vooral als je richting de leeftijd van 40 jaar gaat. De schildklier gaat dan automatisch trager werken en door geen koolhydraten te eten wordt de schildklier nog trager. Blog: lukt afvallen niet, hormonale disbalans kan de oorzaak zijn.
4. Het jojo-effect
Zodra je stopt met een crashdieet of koolhydraatarm dieet, is de kans groot dat je weer aankomt en vaak kom je nog meer kilo’s aan dan voorheen. Dit komt doordat je lichaam in de spaarstand is gegaan en minder calorieën verbrandt. Daarbij komt nog eens, dat je oude eet gewoonte weer oppakt en die oude eet gewoonte was nu net de reden, waarom je een paar kilo’s wilde afvallen. Blog: waarom werkt een dieet maar tijdelijk?
Stop met diëten en luister naar je lichaam
In plaats van te focussen op calorieën tellen en koolhydraten en vetten te schrappen, is het veel belangrijker om te luisteren naar je lichaam. Wat heeft je lichaam nodig? Waar heb je trek in? Eet wanneer je honger hebt en stop met eten wanneer je vol bent.
Kies voor gezonde voeding en investeer in een gezonde leefstijl. Een leefstijl die bij jou past en werkt. En dat is voor iedereen anders. Blog: hoe begin je met een hormoonproof leefstijl en hoe houd je het vol?
Gezond eten is eigenlijk normaal eten, maar de meeste mensen denken dat het diëten is. Een beetje omgekeerde wereld vind je niet?
Afvallen met de 80:20 regel
Ook bij een gezonde leefstijl kan jij lekker blijven geniet. Door de 80/20 regel toe te voegen aan je leefstijl. Dit houdt in dat je 80% van de tijd kiest voor gezonde voeding en 20% geniet je van ongezonde voeding. Eet in die 20% vooral wat je lekker vindt en ervaar daar absoluut geen schuldgevoel over. Zo kun je op een gezonde manier afvallen, je gewicht op peil houden en je hormonen in balans houden.
Conclusie over afvallen
Crashdiëten en koolhydraatarme diëten zijn dus een snelle oplossing, maar ze brengen op de lange termijn schade toe aan je gezondheid en je hormonen. In plaats daarvan is het belangrijk om te investeren in een gezonde leefstijl die je helpt om je hormonen in balans te brengen en te houden. Als je hormonen in balans zijn, dan gaat het afvallen ook vanzelf.