De lever en hormonale klachten


De lever speelt een belangrijke rol als je hormonale klachten hebt. In deze blog lees je alles over de lever en wat de lever te maken heeft met hormonale klachten.

Werking van een gezonde lever

De lever is een heel belangrijk orgaan in je lichaam. Het is een orgaan wat samenwerkt met andere organen in je lichaam bijvoorbeeld de schildklier, maag, galblaas, darmen en alvleesklier. Als er een verstoring of een blokkade aan je lever is, dan heeft dit ook effect op al die andere organen.

Heb jij last van hormonale klachten en wil je hormonaal in balans komen, dan is het eerste wat je kan aanpakken is de lever. Gelukkig kan je met voeding en eventueel supplementen de lever weer terug in balans krijgen.

Wat doet de lever?

De lever wordt meestal gezien als een detox orgaan en dat is natuurlijk ook zo. Maar de lever doet nog veel meer dan detoxen. Met detoxen bedoel ik ontgiften. Je lichaam ontdoet dan van gifstoffen, waar we dagelijks allemaal mee in aanraking komen.

Functie van de lever

 • De lever maakt antioxidanten aan. Antioxidanten wordt ingezet om de vrije radicale schade te beperken of onschadelijk te maken. En de allerbelangrijkste antioxidant is glutathion . Glutathion heeft de functie om vrije radicale schade onschadelijk te maken.
 • De lever maakt van aminozuren eiwitten. Aminozuren zijn de bouwstenen voor lichaamseigen eiwitten. Heel veel lichaamsfuncties heeft eiwitten nodig.
 • De lever zet stoffen om zoals bijvoorbeeld t4 (thyroxine vrij ) naar t3 ( actieve schildklierhormoon), dit proces is heel belangrijk voor een goed functionerende schildklier, maar ook het omzetten en afbreken van oestrogenen in de lever.
 • De lever zorgt voor gal productie en dit is belangrijk voor het verteren van vetten en het helpt bij het afscheiden van afvalstoffen.
 • Lever is een belangrijke opslagplek voor bepaalde vet oplosbare vitamines zoals bijvoorbeeld A, D, E en K. Maar ook mineralen zoals bijvoorbeeld ijzer en koper.
 • De lever zorgt ook voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Wanneer suikers niet gelijk nodig is, dan wordt dit in de lever opgeslagen in de vorm als glycogeen, zodat dit later alsnog gebruikt kan worden
 • De lever helpt ook bij het niet omzetten suikers en vetten om ze wel om te zetten naar glucose, zodat het lichaam altijd toegang heeft tot suikers. Dit is onwijs belangrijk voor de onder andere het brein, zenuwstelsel en nog veel meer. Heel veel functies in je lichaam zijn afhankelijk van glucose

De lever is belangrijk bij je immuunsysteem, spijsvertering, bloedsuikerspiegel en hormonaal balans. Als de lever niet goed functioneert, dan heeft dit gevolgen voor alle deze functies in je lichaam.

Lever en hormonale klachten

Medicijnen, alcohol, pesticiden, plastic, hormonen en neurotransmitters moeten worden afgebroken en afgevoerd dit proces gebeurt allemaal in de lever. Maar als de lever niet goed zijn werking kan doen, dan wordt dit proces verstoord. En dat zorgt er dan voor, dat de hormonen blijven circuleren in het bloed of worden opgeslagen in het vetweefsel met als resultaat hormonale klachten.

Non alcoholische leververvetting

Bij een non alcoholische leververvetting is er sprake van vervetting van de lever en dit werkt de leverfunctie tegen. Door het op slaan van vetten in de lever kunnen er ontstekingen ontstaan. De leverfunctie wordt verslechterd met diverse klachten zoals bijvoorbeeld PCOS en oestrogeendominantie. Leververvetting is gelukkig een omkeerbaar proces, wat inhoudt dat de vetopstapeling (grotendeels) verdwijnt zodra je de onderliggende oorzaak wegneemt.

Er zijn diverse oorzaken waardoor een non alcoholische leververvetting kan ontstaan. Ik zal er een paar noemen: medicijn gebruik, roken, ongezonde voeding, lekkende darm ect. Maar ook insulineresistentie, overgewicht en non alcoholische leververvetting komen vaak samen voor. Het is daarom heel belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je de klacht kan aanpakken op de juiste manier. De EMB bloedtest is hiervoor een uitstekende methode

Ik heb al diverse vrouwen mogen begeleiden met een blokkade op hun lever en met mooie resultaten. Deze vrouwen werden in de reguliere zorg helaas niet serieus genomen. Uit het bloedonderzoek kwam een leververvetting uit en ze kregen als antwoord: ga eerst maar eens stoppen met alcohol drinken. Terwijl deze vrouwen helemaal geen alcohol drinken. Dit is natuurlijk onwijs frustrerend.

Symptomen hormonale klachten bij slecht werkende lever

Deze hormonale klachten wil je dus niet hebben en al deze hormonale klachten hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans doordat de afvalstoffen niet voldoende en snel genoeg worden afgebroken en afgevoerd in de lever

Goede voeding voor de lever

 • Verse koriander bevat een stofje (linolool) dat helpt om je lever te reinigen. Je kunt het toevoegen aan soep, salades en oosterse gerechten.
 • Eiwitten
 • knoflook, paksoi, Chinese kool, radijzen, magnesium en B-vitamines
 • Beperk zoveel mogelijk alcohol. Het liefst een tijdje helemaal geen alcohol
 • Supplementen – Volgens onderzoek kunnen veel supplementen de lever beschadigen doordat ze vervuild zijn of te hoog gedoseerd. Kies daarom ook nooit voor het huismerk van de drogist ook al is dit goedkoper. Wil je een bepaald supplement slikken, kies dan bijvoorbeeld voor Vitakruid. Gebruik mijn code patries10 bij Vitakruid en je krijgt 10% korting op al je bestellingen.

Dit kun je nog meer doen

Je kan je lever ondersteunen met supplementen zoals bijvoorbeeld DIM, glutathion, mariadistel ect. Het is wel belangrijk om eerst je lever te begrijpen, te voeden en waar de oorzaak zit, voordat je specifieke supplementen inzet.

Loop jij met hormonale klachten rond en ben jij benieuwd wat jij kan doen om je lever een handje te helpen, plan dan een gratis mini consult in. Klik hier voor de gratis mini consult

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts

Patries Hormoonadvies