Je hoort het steeds vaker dat mensen glutenvrije producten zijn gaan eten. Het lijkt wel een trend. Veel mensen denken dat ze gezond bezig zijn door het eten van glutenvrije producten. Maar is dat ook echt zo? In deze blog gaan we kijken naar glutenvrije producten en of het ook echt gezond voor je is.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe (waaronder spelt, rogge en gerst). Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brooddeeg luchtig wordt.
Coeliakie
Sommige mensen hebben coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je intolerant bent voor gluten. Zodra je gluten binnenkrijgt, reageren je darmen er dusdanig op dat je hier ontzettend ziek van kan worden. Medicijn hiervoor is: glutenvrij eten.
Gluten sensitiviteit
Je heb ook mensen die last hebben gluten sensitiviteit. Deze groep mensen hebben overduidelijke klachten van gluten, meer hebben geen coeliakie. Dit komt vaak doordat we dagelijks te veel gluten binnenkrijgen. In Nederland starten we de dag vaak met een broodmaaltijd, nemen tussendoor een liga of mueslireep, lunchen opnieuw met brood en eten ‘s avonds soms ook nog pasta. Het is dan niet verrassend dat steeds meer mensen klachten ontwikkelen die wijzen op glutenovergevoeligheid.
Allergie voor gluten
Glutenallergie oftewel coeliakie of glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij de darmwand en het darmslijmvlies van de dunne darm worden beschadigd. De term glutenallergie is in de volksmond een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het eten van gluten.
Wat als je gluten allergie hebt?
Heb jij een glutenallergie, dan zou ik zeker als ik jou was gluten laten staan. Eet je geen gluten omdat je denkt dat je gezond bezig bent? Want het is namelijk verleidelijk om te denken dat glutenvrije producten automatisch gezonder zijn, helaas is dit niet altijd het geval. Verderop in deze blog lees je waarom niet alle glutenvrije producten gezond voor je is.
Ik geloof niet in het helemaal vermijden van gluten, want dat is bijna onmogelijk in de maatschappij waarin wij tegenwoordig leven. Als je dan een keer gluten eet, bijvoorbeeld tijdens het uit eten gaan of op vakantie, loop je het risico op klachten.
Maar teveel gluten binnen krijgen is ook niet goed voor je. Ga maar eens na: enorm veel mensen hebben vaak 2 broodmaaltijden of ontbijten met yoghurt, fruit en gezoete muesli. Als je gaat eten volgens de hormoonproof leefstijl, eet je automatisch minder gluten. Blog: hoe begin je met een hormoonproof leefstijl en hoe houd je het vol?
Teveel gluten kan zorgen voor een gebrek aan energie, darm- en huidproblemen, een verhoogde ontstekingsactiviteit en immuniteitsverstoringen
Troep in glutenvrije producten
Als je minder gluten en tarwe wilt eten, dan kom je bij het glutenvrije schap in de supermarkt. Dit schap is zo droevig, bestaat voor 70% uit koeken en het beetje brood of crackers dat je vind zit vol toegevoegde rommel.
Sommige producenten vervangen tarwe door andere ingrediënten die niet noodzakelijkerwijs gezonder zijn. Bovendien worden veel glutenvrije producten verwerkt en verpakt, wat kan leiden tot de toevoeging van conserveringsmiddelen, smaakversterkers en andere synthetische stoffen.
Gluten zorgt voor elasticiteit oftewel dat brood lekker luchtig en fluffy wordt. Als je dit eruit haalt blijft er niks meer van brood over. Om dit te compenseren wordt er heel wat afgeknutseld in de fabrieken, wordt er heel veel troep aan toegevoegd om toch een poging te doen om het na te maken en dat het ook nog een beetje smaak krijgt.
Verborgen suikers
Een van de grootste boosdoeners in veel glutenvrije producten is de hoeveelheid toegevoegde suikers. Om de smaak te verbeteren en het gebrek aan gluten te compenseren, voegen fabrikanten vaak grote hoeveelheden suiker toe. Dit kan leiden tot een hogere calorie-inname.
Ik adviseer je om de etiketten te lezen van glutenvrije producten. Let op de verborgen suikers zoals glucosestroop, fructose en andere siropen.
E-nummers en veel onnodige ingrediënten
Om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren, bevatten veel bewerkte glutenvrije producten kunstmatige toevoegingen. Deze kunnen variëren van kleurstoffen en smaakstoffen tot conserveermiddelen. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde e-nummers, wat kan leiden tot allergische reacties of andere gezondheidsproblemen.
Conclusie is gezond glutenvrij eten echt gezond?
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de ingrediëntenlijst om te voorkomen dat je ongewenste toevoegingen binnenkrijgt.
Kijk dus naar de ingrediëntenlijst, hoe korter, hoe beter, hoe minder bewerking processen. Vaak vind je in het normale schap genoeg andere producten die ook voldoen aan gluten en/of tarwe vrij!
meestal is het probleem niet gluten maar tarwe en met name de stoffen die gebruikt worden om tarwe te kweken. Dus een goed, kwalitatief speltbrood is dan een betere keuze. Eet dit alleen niet 2x per dag maar met mate! En geef je darmen weer de tijd om te herstellen. Blog: zorg voor een gezonde darmgezondheid als je last hebt van hormonale disbalansen.