
Voor veel mensen betekent lekker weer ook hooikoorts. De hoeveelheid mensen die aan hooikoorts lijdt is de laatste 25 jaar enorm toegenomen en jaarlijks komen er veel nieuwe gevallen bij. Zelfs op oudere leeftijd kun jij nog hooikoorts ontwikkelen en dat is niet gek. We leven namelijk steeds ongezonder, ons darmflora is verstoord en ons stresssysteem en immuunsysteem maken overuren.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen op pollen (stuifmeelkorrels). Al in de vroege lente kunnen de eerste bomen stuifmeel gaan produceren. In de zomermaanden geven pollen van de grassen meer problemen. Maar ook kamerplanten zoals klimop, yucca en ficus kunnen een rol spelen bij het ontstaan van hooikoortsklachten.
Verschijnselen van hooikoortsklachten zijn:
- Flinke niesbuien
- Tranende ogen
- Loopneus
- Gevoel van een vol hoofd
- Darmklachten
- Je kunt je eigen behoorlijk ellendig voelen
Waardoor komt hooikoorts?
Histamine zit altijd in ons lichaam. Komt er een vreemde stof in ons lichaam, die het lichaam ziet als vijandelijk, dan brengt het lichaam grotere hoeveelheid histamine naar die plek. Alleen pollen zijn onschuldig, maar je lichaam heeft het idee dat er een indringer aanwezig is. Dus die maakt grote hoeveelheid histamine aan. De klachten die ontstaan bij hooikoorts worden veroorzaakt door het vrijkomen van histamine. Doordat het lichaam constant aan staat, staat ook het immuunsysteem constant aan en dat kost heel veel energie en levert dit een hoop andere nare klachten op.
Histamine komt van nature in je lichaam voor; het is een lichaamseigen stof die signalen geeft aan je hersenen of afweersysteem. Ook zit het in voeding. Histamine heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, het speelt een rol in het afweersysteem, zorgt voor het overdragen van prikkels in de hersenen en reguleert slaapprocessen.
Jaarlijks worden veel neussprays of tabletten (antihistaminicum) tegen hooikoorts gebruik. Deze blokkeren de werking van het lichaamseigen histamine. Maar zo pak je de oorzaak niet aan en ik hoor vaak van vrouwen die bij mij komen, dat ze last hebben van de bijwerkingen zoals bv maagdarmklachten, droge mond en keel, duizeligheid, trillingen, hoofdpijn, slapenloosheid en nervositeit.
Waarom zou je medicatie gebruiken als dit een hoop nare bijwerkingen oplevert en de oorzaak wordt hierdoor niet aangepakt? Het goede nieuws is: Je kunt er zelf iets aan doen. Ondersteun je darmen en lever, kalmeer je stresssysteem en zorg ervoor dat je immuunsysteem geen overuren draait.
Wat kan je doen tegen hooikoorts?
- Histaminerijke voeding beperken ( rode wijn, koffie, alcohol, oude kaas, chocolade).
- Eet zoveel mogelijk verse producten. Want hoe ouder het product hoe meer histamine.
- Drink iedere dag 2 kopjes brandnetel of rooibos thee
- Drink voldoende water, zo’n 2,5 liter per dag
- Eet voldoende groenten, zo’n 500 gram per dag. Je darmen zijn namelijk voor zo’n 75% verantwoordelijk voor je immuunsysteem.
- Vermijd suikers
- Beweeg voldoende
- Slaap voldoende
- Neem visolie, een verhoogde inname omega3 werkt ontstekingsremmend. Klik hier voor het juiste supplement → gebruik code patries10 bij Vitakruid en je krijgt 10%korting op je bestelling.
- Gebruik gebufferde vitamine C. Klik hier voor uitleg en het juiste supplement → gebruik code patries10 bij Vitakruid en je krijgt 10%korting op je bestelling.
Wil je weten wat jouw status van jouw darmen, vitamines en mineralen? En ben je die hooikoortsklachten zat, boek dan het Patries Hormoonadvies traject.
Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.