Hoe insulineresistentie je hormonen en gezondheid beïnvloed


Veel vrouwen komen bij mij in de praktijk met de wens om meer energie te krijgen en de extra kilo’s die ze in de loop der jaren hebben opgebouwd te verliezen. Vaak wordt insulineresistentie over het hoofd gezien. Insulineresistentie kan een belangrijke oorzaak zijn van vermoeidheid en gewichtstoename, zelfs bij diegenen die al verschillende methoden hebben geprobeerd om hun energieniveau te verhogen en gewicht te verliezen.

Wat is insulineresistentie?

Insuline zelf is een hormoon dat wordt geproduceerd in de alvleesklier en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bij insulineresistentie reageert de lichaamscellen niet meer goed op de aangeboden insuline, wat resulteert in verhoogd bloedsuikerspiegel. Wanneer er sprake is van insulineresistentie, waarbij de cellen minder gevoelig worden voor de werking van insuline, heeft dit verschillende effecten op andere hormonen in het lichaam. Als je insulineresistent bent heb je ook last van de bekende energiedips.

Een veelvoorkomende klacht die ik hoor van mijn klanten is dat ze chagrijnig worden of zich licht in het hoofd voelen wanneer ze honger hebben. Ze ervaren een sterke drang om te eten, anders zijn ze bang om flauw te vallen. Voor mij zijn deze symptomen duidelijke indicatoren dat er mogelijk een probleem is met de insulinerespons in het lichaam.

In de vragenlijst die klanten vooraf ontvangen, geven sommigen aan. Dat ze zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Voor mij is dit een belangrijke indicator van mogelijke insulineresistentie. Je hebt namelijk 50% meer kans op diabetes als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de glucosespiegel regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de glucosespiegel goed te houden.

Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Gelukkig is de zwangerschapsdiabetes na de bevalling direct weg.

Maar wees gewaarschuwd; je hebt nu 50% kans om binnen 5-10 jaar diabetes type 2 te ontwikkelen. Gelukkig kun je dit voorkomen door aan je bloedsuikerspiegel te werken doormiddel van je voeding & leefstijl.

Waardoor komt insulineresistentie?

Velen van ons associëren insulineresistentie nog steeds met een ouderdomsziekte, maar de realiteit is veranderd. Insulineresistentie is nu een typisch westerse aandoening geworden. Dit komt voornamelijk door onze voedingsgewoonten, waarbij bewerkte voeding en een ongezonde leefstijl de boventoon voeren.

In het verleden moesten we meer moeite doen om aan voedsel te komen en was er niet de constante beschikbaarheid van voeding zoals we die nu kennen. Daarnaast waren we veel actiever in onze dagelijkse bezigheden. De combinatie van fysieke inspanning en een meer natuurlijke voedingspatroon maakte ons minder vatbaar voor insulineresistentie.

Ook speelde stress een minder prominente rol in het dagelijks leven van vroeger. Tegenwoordig worden we voortdurend blootgesteld aan allerlei prikkels en leggen we vaak te hoge eisen aan onszelf, wat kan bijdragen aan het ontstaan van insulineresistentie.

Het is belangrijk om te realiseren dat de moderne leefstijl en voedingsgewoonten een significant effect kan hebben op onze gezondheid en het risico op insulineresistentie verhogen. Door bewust te kiezen voor een gezondere leefstijl en voedingspatroon, kunnen we insulineresistentie voorkomen en onze gezondheid verbeteren.

Hoe herken je een insuline probleem?

 • Je voelt je vaak moe. Vooral na een maaltijd en ’s middags heb je last van een middagdip
 • Honger, duizeligheid en trillen bij minder dan 3 uur eten
 • Bij het wakker worden wil je direct iets eten en je wilt altijd iets zoets na het eten
 • Je kunt geen maaltijd overslaan en je krijgt stress wanneer er niet voldoende eten is.
 • Je hebt last van stemmingswisselingen en je bent prikkelbaar

Schommelende bloedsuikerspiegel kan zowel op korte als op lange termijn vervelende klachten bezorgen. Denk ook aan hormonale klachten.

Wat doet insulineresistentie met je hormonen?

Insulineresistentie en hormonale klachten zijn vaak met elkaar verbonden en kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid en met name voor vrouwen. Bij insulineresistentie zijn de cellen als het ware niet meer gevoelig op de insuline die aangeboden wordt. Dit zorgt voor hormonale disbalansen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, PCOS en zelfs vervelende hormonale klachten tijdens de menopauze. Als je insulineresistentie niet aanpakt krijg je op den duur diabetes II.

Voordelen van een stabiele bloedsuikerspiegel

 • Minder vaak trek, dus minder hongergevoel
 • Hormonen komen terug in balans
 • Vetverbranding, je verliest weer kilo’s
 • Meer energie
 • Beter humeur
 • Gelukkiger gevoel
 • Betere nachtrust
 • Betere huid (minder ontstekingen en rimpels)
 • Verbetering bij diabetes

Insulineresistentie aanpakken

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies