Hormonale depressie in de overgang: herken de signalen


Overgang en depressie de meeste vrouwen denken vaak dat depressie niks met hormonen te maken hebben. Lees deze blog om de signalen te herkennen, want voor veel vrouwen is het vaak een lange zoektocht.

Wat houdt een hormonale depressie in?

Perimenopauze is laatste fase van de menstruatie, is een ander woord voor de overgang. Sommige vrouwen hebben in deze fase geen klachten en krijgen pas overgangsklachten als ze geen menstruatie meer hebben. Vrouwen die voorheen veel last hadden van PMS klachten, hebben ook veel klachten in de perimenopauze.

Wat ook goed is om te weten, is dat sommige vrouwen pas jaren later achter komen, dat ze in de overgang zitten. Meeste vrouwen denken dat opvliegers bij de overgang horen, maar sommige vrouwen hebben geen opvliegers en zitten toch in de overgang.

Wat je normaal op een dag deed, lukt ineens niet meer en je kan dit niet verklaren. Je kan de drukte van je gezin niet meer goed hebben. Je raakt geïrriteerd en snel boos op je puberende kinderen. Ook slaap je slecht, waardoor je gevoeliger bent voor huilbuien. Je denkt bij jezelf wie is deze vrouw, want je herkent jezelf niet meer.

Bij de huisarts krijg je vaak de verkeerde diagnose. Denk aan depressie of burn-out. Helaas schrijven huisartsen heel makkelijk antidepressiva voor. Vooral oude huisartsen zijn niet thuis met de kennis over de overgang. Hun zien de overgang nog samen hangen met warmte.

Welke hormonen veroorzaken depressie?

Neurotransmitters zijn stofjes in de hersenen die boodschappen over brengen tussen zenuwcellen, kliercellen en spiercellen. Boodschappersstoffen als bijvoorbeeld gaba, dopamine, serotonine, glutamine, noradrenaline enz. zijn allemaal stofjes die met elkaar praten. Als daar kleine foutjes of tekorten inzitten en dan krijg je stoornissen. Heel factoren hebben hier invloed op. Denk aan bijvoorbeeld stress, slaap, leefstijl en voeding

Neurotransmitters reageert ook op verandering van oestrogeen. De relatie tussen overgang en depressie wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen is in die zin behalve een vrouwelijke hormoon ook een blij hormoon.

De overgang is een langzaam proces van +/- 10 jaar. Oestrogeen wordt iedere keer steeds minder. Dat is ook de reden waarom de meeste vrouwen denken: ik kijk het nog een maandje aan, want deze maand vielen de klachten voor mijn gevoel wel mee, maar de klachten gaan alleen maar erger worden. Hierdoor gaan veel vrouwen aan zichzelf twijfelen of ze in een depressie zitten.

Wat voel je als je een depressie hebt?

Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of je een depressie hebt of niet. Wel zijn er een aantal verschijnselen die duiden op een depressie. Deze verschijnselen zijn:

 • Een duidelijke zeer sombere stemming
 • Denken aan de dood of aan zelfdoding
 • Verstoring van het dag- en nachtritme
 • Verandering van de eetlust
 • Verandering in het lichaamsgewicht
 • Slapeloosheid
 • Gevoel van waardeloosheid
 • Traag denken
 • Concentratieproblemen
 • Schuldgevoelens
 • Vergeetachtigheid
 • Vermoeidheid
 • Minder behoefte aan vrijen
 • Rusteloosheid

Indien je de meeste van bovenstaande verschijnselen hebt is het raadzaam om direct naar je huisarts te gaan en er niet mee rond te blijven lopen. Zeker de gedachten over zelfdoding zijn altijd een reden om hulp te zoeken.

Wat te doen tegen depressie in de overgang?

Heb jij het gevoel dat jouw depressie hormonaal is door de schommelende hormonen vanwege de overgang? Je kan een dagboek bijhouden om te kijken in welke periode van de maand je depressieve gevoelens hebt. Beginnen deze gevoelens ongeveer op dag 21 (scheelt per vrouw) van je cyclus, dan heeft dit te maken met je oestrogeen. Zoals je eerder hierboven hebt gelezen heeft oestrogeen te maken met depressie.

Voeding tegen hormonale depressie

Groente, fruit, granen, lijnzaad, bonen, linzen, kikkererwten, noten, soja en tofu zijn super foods tegen de overgang.

Let wel op met soja als je een schildklierstoornis hebt. Soja verlaagt de hoeveelheid jodium in je bloed, en die heb je juist nodig om schildklierhormoon te maken.

Hulp bij hormonale depressie

Neem contact met mij op. Samen met jou kijk ik of er bij jou sprak is van een depressie of dat er iets anders aan de hand is, zoals schommelende hormonen vanwege de overgang. Want als jouw depressieve gevoelens niet worden veroorzaakt door een depressie maar door je hormonen, dan kan ik jou hier uitstekend bij helpen.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies