Er lopen helaas nog steeds veel vrouwen rond met hormonale klachten. Veel vrouwen denken dat deze klachten erbij horen, mede door een soort schaamte die lijkt te hangen rondom het onderwerp hormonale klachten. In deze blog neem ik je mee wat feiten en fabels zijn over hormoonklachten om zo meer bewustzijn en begrip te creëren als het gaat over hormonale klachten.
Hormonale disbalans de boosdoener achter je onzekerheid en vermoeidheid
Herken je dat? Je hebt een weekend vol leuke afspraken, etentjes en gezelligheid met vrienden en vriendinnen gepland, maar als het zover is, voel je je moe, onzeker en misschien wel ongelukkig. Dat leuke jurkje staat ineens minder mooi, je hebt last van stemmingswisselingen en wellicht nog andere klachten.
De invloed van hormonen
Wat veel vrouwen nog niet weten is, dat hormonen een enorme invloed heeft op hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en zelfs hoe je eruitziet. Als je hormonen uit balans zijn, kan dat leiden tot diverse hormonale problemen die je dagelijkse leven behoorlijk lastig kunnen maken. Blog: wanneer zijn je hormonen in balans?
Veel voorkomende hormoonklachten
- Slecht slapen
- Laag libido
- Opvliegers
- PMS klachten
- Huidproblemen
- Afvallen lukt niet
- Pijnlijke menstruaties
- Opgejaagd gevoel
- Moeite met wakker worden
- Stemmingswisselingen
- Neerslachtig gevoel
- Energieschommelingen
- Migraine
- Angstig/onrustig gevoel
Misvattingen over hormonen klachten
Het is tijd om enkele veelvoorkomende misvattingen over hormonen klachten te laten verdwijnen:
Leeftijd is geen factor
Feit: Leeftijd doet er niet toe als het gaat om hormonale klachten. Of je nu in de twintig, dertig, veertig of ouder bent, hormonale disbalans kan op elke leeftijd voorkomen.
Hormonale klachten verdwijnen niet vanzelf
Feit: Hormonale klachten verdwijnen niet vanzelf. Sterker nog, als je er niets aan doet, kunnen ze alleen maar erger worden en meer invloed hebben op je dagelijkse leven en gezondheid.
Overgangsklachten krijg je pas als je rond de 50 bent?
Fabel: Hormonale veranderingen die leiden tot overgangsklachten kunnen al beginnen aan het eind van de 30 en het begin van de 40, waardoor vrouwen in de perimenopauze kunnen komen voordat ze 50 zijn. In deze blog lees je alles over de perimenopauze
Conclusie over hormonale klachten
Als je jezelf herkent in bovenstaande hormonale klachten en misvattingen, is het belangrijk om actie te ondernemen en een leefstijl te gaan creëren die bij jou past en wat jouw lichaam nodig heeft!
Hormonale klachten is niet iets waar je mee moet leren leven of waarvan je moet denken dat ze er gewoon bij horen. Het is belangrijk om de signalen van je lichaam serieus te nemen en actie te ondernemen om je hormoonbalans te herstellen.
Gelukkig kan je hormonen ook weer op een natuurlijke manier terug in balans brengen, zonder strenge diëten te volgen. Wat goed is voor je lijf en nog belangrijker wat bij jou past, zodat je dit heel je leven lang volhoud. Blog: hoe begin je met een hormoonproof leefstijl en hoe houd je het vol?