Is het de schildklier of de perimenopauze?


Schildklierproblemen komt vaker voor bij vrouwen en komt ook vaker voor naarmate je ouder wordt. Als je een vrouw van boven de veertig bent, heb je minstens een kans van 1:10 dat er iets met je schildklier aan de hand is. Het lastige aan schildklierproblemen is dat deze aandoening gemakkelijk verward kan worden met de perimenopauze, en omgekeerd.

Welke functie heeft de schildklier?

Laten we eerst eens kijken wat de schildklier doet en waarom de schildklier zo belangrijk is.

De schildklier produceert het schildklierhormoon, een klein eiwithormoon dat uit tyrosine en jodium bestaat. Het stimuleert de verbranding van calorieën en de aanmaak van eiwitten. Schildklierhormoon is essentieel voor alle stofwisselingsprocessen, waaronder de spijsvertering, de ontgifting en de ovulatie. Schildklierproblemen worden vaak onderkend. Zelfs bij nog een redelijk goede schildklierwaardes, kunnen de klachten al lang aanwezig zijn.

De schildklier kan je vergelijken met het gaspedaal van je auto. Als je het gaspedaal niet goed in kan trappen rijdt een auto langzamer en gebruikt het minder brandstof. Als je schildklier niet goed werkt, bijvoorbeeld te langzaam functioneert, dan verlopen al je lichaamsprocessen langzamer en verbruikt je lichaam ook minder brandstof.

Wat zijn de symptomen van een traag werkende schildklier?

De symptomen van een traag werkende schildklier zijn opvliegers, vermoeidheid, gewichtstoename, lichaamspijn, gewrichtspijn, angst, depressie, verminderde libido, verandering in de spijsvertering, hevige en/of onregelmatige menstruaties, haaruitval, hersenmist en geheugenproblemen.

Het lastige is dat veel van deze symptomen ook kunnen voorkomen tijdens de perimenopauze. Tijdens de perimenopauze kunnen hormonale schommelingen optreden, met name een afname van het hormoon progesteron, wat de werking van de schildklier kan beïnvloeden. Snap je nu waarom de diagnose trage schildklier vaak gemist wordt of dat onterecht gedacht wordt dat klachten van de trage schildklier veroorzaakt worden door de perimenopauze?

Heeft perimenopauze invloed op de schildklier?

Tijdens de perimenopauze neemt het geslachtshormoon progesteron af, waardoor de schildklier vertraagt.  Daarnaast versterkt het hebben van een trage schildklier weer de klachten van de perimenopauze. Dus wat was eerst de trage schildklier of de perimenopauze?

Hoe weet je dat je schildklier te traag werkt?

De huisarts kan de diagnose traag werkende schildklier makkelijk vaststellen door middel van een bloedonderzoek. Vaak wordt echter alleen gekeken naar het inactieve hormoon T4, terwijl het actieve hormoon T3 ook van groot belang is. Een vroegtijdige en juiste diagnose is dus wenselijk om veel onnodig leed te voorkomen. Een huisarts test je bijna nooit op de T3.

Wat is het verschil tussen T3 en T4?

Om schildklierhormonen goed te laten werken is het van belang dat er voldoende T3 in de ‘vrije vorm’ door het bloed stroomt. Hoewel de schildklier veel minder T3 dan T4 aanmaakt, is T3 de actieve vorm van het hormoon. T4 is de inactieve vorm van schildklierhormoon dat pas werkzaam wordt als het wordt omgezet in trijodothyronine (T3)

Helaas zijn er verschillende factoren die deze omzetting van T4 naar T3 belemmeren zoals bijvoorbeeld crash diëten, leververvetting, chronische stress, overactief immuunsysteem (laaggradige ontsteking) en te veel oestrogeen. Een gebrek aan T3 kan symptomen veroorzaken die lijken op een traag werkende schildklier, zelfs als in de reguliere bloedtests geen problemen laten zien.

Hormooncoaching bij een trage schildklier en perimenopauze

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies