Menstruatieklachten bij vrouwen boven de 40


Voor veel vrouwen betekent het naderen van de veertig een tijd van hormonale veranderingen. Een kwart van alle Nederlandse vrouwen heeft last van een hevige overgang. Ze krijgen last van allerlei klachten waarvan menstruatieklachten er één is. Meestal is verandering in de menstruatie het eerste teken voor een vrouw dat zij in de overgang is.

Waarom hevige menstruatie pijn in de overgang?

Het begrijpen van menstruatieproblemen tijdens de overgang vereist een kijkje in de complexe wereld van hormonen. Wanneer vrouwen de veertig bereiken, neemt de productie van progesteron geleidelijk af, zelfs als de menstruatiecyclus nog regelmatig lijkt te verlopen. Dit betekent dat het oestrogeenniveau, in sommige gevallen, tot driemaal hoger kan worden dan voorheen. Het gebrek aan progesteron kan leiden tot diverse menstruatieklachten, zoals prikkelbaarheid, gevoelige borsten en overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Progesteron verdunt namelijk het baarmoederslijmvlies, vermindert de hoeveelheid bloedverlies en helpt menstruatiepijn voorkomen. Dit is de reden waarom je meer kans op hebt op hevige of pijnlijke menstruatie als het progesteronniveau laag is.  

Krijgt iedere 40+ vrouw hevige pijn bij menstruatie?

Als je menstruatie voorheen probleemloos verliep, zonder al te veel hormonale klachten, dan kan de perimenopauze een minder zorgwekkende periode voor je zijn. De kans dat je in deze fase veel last gaat krijgen van menstruatieklachten is klein. Je lichaam heeft het vermogen om oestrogeen goed uit te scheiden of om te zetten. Ook je hersenen hebben het vermogen om zich aan de hormonale schommelingen aan te passen.

Helaas geldt dit voor veel vrouwen niet. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen hebben pijn bij menstruaties of hormonale klachten tijdens de overgang. Als je altijd last hebt gehad van heftige menstruaties of veel klachten, kun je ook een moeilijkere perimenopauze meemaken. Omdat de hormonale problemen die menstruatie beïnvloedden ook effect zullen hebben op je perimenopauze. Heb je bijvoorbeeld een verstoord oestrogeen metabolisme gehad tijdens je vruchtbare jaren, dan heeft dat voor menstruatieklachten bezorgd. En tijdens de perimenopauze zorgt dit namelijk voor nog hevigere bloedingen.

Hoe herken je veranderingen in je menstruatiepatroon?

Een van de eerste tekenen van de perimenopauze is vaak een verandering in je menstruatiepatroon. In plaats van minder vaak en minder heftige menstruaties, wat veel vrouwen denken, wordt je menstruatie juist intenser. Veel vrouwen krijgen last van een hevige menstruatie of veranderend menstruatiepatroon, waardoor het  bloedverlies toe neemt en ze vaker ongesteld worden. Soms is het bloedverlies zo overvloedig dat het lijkt alsof ze net bevallen zijn. Grote bloedstolsels zijn dan ook niet ongewoon.

Hoe om te gaan met menstruatieklachten tijdens de overgang?

Een onregelmatige of heftige menstruatie kan er dus op duiden dat je in een nieuwe levensfase terecht bent gekomen. De perimenopauze kan wel jaren duren en dus ook de overgangsklachten.

Gelukkig zijn er manieren om de hormonale overgang te vergemakkelijken. En hoe eerder je daarmee begint, hoe beter! Er valt namelijk nog een hoop winst met voeding, leefstijl en de juiste supplementen te behalen.

Hormooncoaching bij menstruatieklachten

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies