Rond de leeftijd van veertig komen vrouwen langzaam in de overgang en dat kan menstruatieklachten opleveren. Maar liefst een kwart van alle Nederlandse vrouwen ervaart hevige menstruatieklachten tijdens de overgang. Waarom is dat, dat je in deze fase zulke pijnlijke en hevige menstruaties hebt? En wat kun je ertegen doen, dat lees je allemaal in deze blog.
De oorzaak van hevige menstruatiepijn in de overgang
Om de problemen met menstruatie tijdens de overgang te begrijpen, moeten we eerst de werking van hormonen in ons lichaam begrijpen. Wanneer vrouwen de veertig naderen, neemt de productie van progesteron geleidelijk af. Dit terwijl de menstruatiecyclus nog steeds doorgaat.
Blog: wat is perimenopauze en wat zijn de symptomen?
Dit betekent dat het oestrogeenniveau, in sommige gevallen, tot driemaal hoger kan worden dan voorheen. Dit gebrek aan progesteron heeft diverse gevolgen, waaronder prikkelbaarheid, gevoelige borsten en overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Progesteron speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de menstruatie. Het helpt het baarmoederslijmvlies te verdunnen, vermindert de hoeveelheid bloedverlies en helpt menstruatiepijn te voorkomen. Een tekort aan progesteron kan dus leiden tot hevigere en pijnlijke menstruaties. Blog: oestrogeendominantie wat zijn de klachten?
Heeft elke vrouw last van hevige pijn bij menstruatie?
Gelukkig geldt dit niet voor alle vrouwen. Als je menstruatie voorheen probleemloos verliep, zonder al te veel hormonale klachten, dan kan de perimenopauze een minder zorgwekkende periode voor je zijn. De kans dat je in deze fase veel last gaat krijgen van menstruatieklachten is klein. Je lichaam heeft het vermogen om oestrogeen goed uit te scheiden of om te zetten. Ook je hersenen hebben het vermogen om zich aan de hormonale schommelingen aan te passen.
Ongeveer 1 op de 4 vrouwen ervaart echter wel pijnlijke menstruaties of andere hormonale klachten tijdens de overgang. Heb je altijd al last gehad van hevige menstruaties of veel hormonale klachten? Dan is de kans groter dat je ook een moeilijkere perimenopauze zult doormaken. De hormonale problemen die je menstruatie beïnvloedden, zullen namelijk ook effect hebben op je perimenopauze.
Hoe herken je veranderingen in je menstruatiepatroon?
Een van de eerste tekenen van de perimenopauze is vaak een verandering in je menstruatiepatroon. In plaats van minder vaak en minder hevige menstruaties, zoals veel vrouwen verwachten, wordt je menstruatie juist intenser. Veel vrouwen ervaren:
- Een hevigere menstruatie
- Een veranderend menstruatiepatroon
- Toenemend bloedverlies
- Vaker ongesteld worden
- Grote bloedstolsels
Hoe om te gaan met menstruatieklachten?
Een onregelmatige of heftige menstruatie kan dus een duidelijk teken zijn dat je in de overgang bent. De perimenopauze kan wel enkele jaren duren, en dus ook de overgangsklachten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze hormonale periode te vergemakkelijken. En hoe eerder je daarmee begint, hoe beter! Er valt namelijk nog een hoop winst te behalen met voeding, leefstijl en de juiste supplementen.
Blog: Wanneer zijn je hormonen in balans?