PCOS wat is het en wat zijn de symptomen? 5 tot 10 procent van de vrouw heeft PCOS. Polycystic ovary syndrome (PCOS) is een hormonale aandoening bij vrouwen en levert een hoop nare klachten op. Zeker als je zwanger wilt worden kan PCOS je flink in de weg zitten.
Is PCOS ernstig?
Het is geen ernstige diagnose, maar het zorgt wel voor vervelende hormonale klachten. PCOS kan zich op verschillende momenten in het leven van een vrouw ontwikkelen. Het kan zich tijdens de puberteit ontwikkelen wanneer de menstruatie begint, maar het kan ook later ontstaan, soms pas in de volwassenheid. Ook is het lastig als je een kinderwens hebt. Dit is vaak het moment waarop een vrouw er achter komt dat ze PCOS heeft. Ze stopt met de pil en de menstruatie is niet regelmatig of komt zelfs helemaal niet op gang.
Bij PCOS gaat er niet één, maar meerdere eicellen tegelijk rijpen, waardoor er geen of onregelmatige eisprong is. Hierdoor menstrueren vrouwen met PCOS niet of nauwelijks. Vrouwen met PCOS hebben vaak een verhoogd niveau aan mannelijke hormonen, zoals testosteron.
Hoe kan je weten of je PCOS hebt?
Veel vrouwen komen pas achter dat ze PCOS hebben, als ze problemen krijgen de menstruatiecyclus, zoals bijvoorbeeld onregelmatige periodes, uitblijvende menstruaties of overmatige bloedverlies. Andere PCOS symptomen, zoals overmatige haargroei (hirsutisme), acne of onverklaarbare gewichtstoename, kunnen ook een teken zijn van PCOS.
Ook een uitblijvende zwangerschap kan te maken hebben met PCOS. De hormonale disbalans en het uitblijven van een ovulatie kunnen je het heel moeilijk maken om zwanger te worden.
Om PCOS vast te stellen, vindt er meestal lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en echografie van de eierstokken plaats.
Kun je ineens PCOS krijgen?
Erfelijkheid: vrouwen van wie de moeder of zus PCOS heeft, hebben een hogere kans PCOS te krijgen. Vrouwen kunnen PCOS ook krijgen via de vader. Deze mannen hebben dan symptomen, zoals insulineresistentie en overgewicht.
PCOS symptomen
- Onregelmatige of afwezige menstruatie
- Acne
- Haarverlies op het hoofd
- Overmatige haargroei elders op het lichaam (mannelijke haargroei)
- Gewichtstoename
- Depressie
- Stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
- Extreme drang naar zoetigheid
- Schommelende bloedsuikerspiegel
- Vruchtbaarheidsproblemen
Kan PCOS verdwijnen?
Helaas bestaat er geen genezing, maar de symptomen en gezondheidsrisico’s kunnen wel worden beperkt door voeding en leefstijl aan te passen. Het is belangrijk bij PCOS om de hormonen terug in balans te brengen. Want vrouwen met PCOS hebben namelijk meer kans op diabetes 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en overgewicht. Blog: Hormonale klachten door insulineresistentie.
Wat kan je het beste eten met PCOS?
Veel vrouwen met PCOS hebben moeite om op een gezond gewicht te blijven. Dit komt deels omdat PCOS de stofwisseling kan vertragen en insulineresistentie kan veroorzaken, wat kan leiden tot gewichtstoename en andere vervelende hormonale klachten. Vermijd daarom geraffineerde voeding dat rijk is aan suiker en kies liever voor onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten, eiwitten en vezels.
Conclusie: heb jij last van PCOS, schakel mijn hulp in. Ik ben gespecialiseerd in hormonen en dus ook in PCOS. Wil jij meer weten over hoe ik te werk ga, kijk dan bij mijn traject Hormonen in balans.