Opvliegers en je bent nog geen 50


Ik hoor zoveel vrouwen over hormonale klachten waarvan ze altijd dachten: die klachten horen bij de menopauze, maar ik ben nog geen 50. Hoe kan dit?

Herken jij jezelf in de onderstaande hormonale klachten?

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Vaginale klachten
  • Zeer heftige menstruaties
  • Pijnlijke borsten
  • Geen zin meer in leuke dingen
  • Stemmingswisselingen
  • Angstige gevoelens
  • Gewichtstoename
  • Slaapproblemen
  • Ect.

Herken jij jezelf in aantal van deze klachten en heb je nog steeds een menstruatie? Dan zit je niet in de menopauze. Maar wat dan wel?

De kans is groot dat je in de perimenopauze zit. Veel vrouwen hebben hier nog nooit van gehoord en verwarren perimenopauze daarom ook met de menopauze.

Perimenopauze wat is dat?

De menopauze en verwijst naar de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de 2 tot 12 jaar voorafgaand aan de menopauze. In de perimenopauze heb je het meest kans op klachten. Vooral als je je in je jongere jaren ook veel menstruatieklachten hebt gehad.

Menopauze wat is dat?

Is de levensfase die een jaar na je laatste menstruatie begint en de periode waarin veel symptomen zich zullen stabiliseren.

Perimenopauze en menopauzen zijn dus 2 verschillende fases

In de menopauze produceer je bv weinig oestrogeen en tijdens de perimenopauze maak je een oestrogeenachtbaan mee en kun je soms meer oestrogeen hebben dan je ooit hebt gehad.  Het schiet gigantisch op en neer. De ene keer stijgt het tot het dubbele van wat het daarvoor was, om vervolgens tot bijna nul te dalen. En dat gebeurt steeds opnieuw, cyclus na cyclus. Als je oestrogeenniveau op en neer gaat, verlaat je progesteron stilletjes het toneel. Dat is jammer, want de kalmerende effecten van progesteron zouden het een stuk gemakkelijker maken om met de oestrogeenachtbaan om te gaan.

De perimenopauze begint waarschijnlijk als je in de 40 bent, maar als je eind 30 bent ga je wellicht al iets van merken. De veranderingen die je tijdens de perimenopauze meemaakt zijn niet leuk en ze kunnen er zijn voordat je er erg in hebt. Je leidt dan bijvoorbeeld gewoon je drukke / sociale leven en hebt opeens het gevoel dat je niet helemaal jezelf bent. De klachten zullen echt niet minder worden door er niks aan te doen, je hebt juist kans dat de klachten alleen maar erger worden.

Hoe pak je deze klachten aan?

Gelukkig is hier veel aan te doen met de juiste voeding, beweging en leefstijl. Je hoeft deze klachten niet te accepteren. De huisarts zal je adviseren om de anti conceptiepil te gaan slikken. Hiermee onderdruk je de klachten en pak je de klachten niet aan.

Ik heb in mijn opleiding als Hormoonfactor Trainer en Stresscounselor geleerd hoe je hormonale klachten kan aanpakken en hoe je stress kan terug dringen. Deze 2 zijn heel belangrijk als je in de perimenopauze zit.


Weet je niet hoe of waar je moet beginnen en je wilt hier hulp bij, klik dan hier om contact op te nemen met mij of kijk eens bij één van mijn trajecten

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

DEMO