
Vaak denken mensen bij leververvetting aan alcohol, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Niet alcoholische leververvetting oftewel NAFLD is een veel voorkomende aandoening waarbij zich te veel vet in de lever ophoopt zonder dat er sprake is van alcoholmisbruik.
Wat is leververvetting?
Mensen die een langere tijd kampen met leververvetting, krijgen uiteindelijk een ontsteking aan de lever (hepatitis). Er kunnen littekens op de lever komen en dat leidt uiteindelijk tot levercirrose (verschrompeling van de lever). De lever is dan ernstig beschadigd en op den duur kunnen er leverfalen optreden. Ook is er een verhoogd risico op leverkanker. Leververvetting mag daarom NIET onderschat worden en moet zo spoedig mogelijk behandeld worden.
Niet alcoholische leververvetting en insulineresistentie en obesitas komen vaak samen voor.
Wat te doen bij leververvetting?
Leververvetting is gelukkig een omkeerbaar proces, wat inhoudt dat de vetopstapeling (grotendeels) verdwijnt zodra je de onderliggende oorzaak wegneemt.
Oorzaken
Er zijn diverse oorzaken waardoor een niet alcoholische leververvetting kan ontstaan. Ik zal er een paar noemen: medicijn gebruik, roken, ongezonde voeding, lekkende darm ect. Het is daarom heel belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je de klacht kan pakken op de juiste manier. De EMB bloedtest is hiervoor een uitstekende methode.
Ik heb al diverse vrouwen bij mij in de praktijk hiermee mogen begeleiden en met goede resultaat. Uit het bloedonderzoek bij de huisarts kwam leververvetting en ze werden vervolgens naar huis gestuurd met het antwoord: ga eerst maar eens stoppen met alcohol drinken. Terwijl deze vrouwen helemaal geen alcohol dronken. Bij de huisarts kwamen ze dus niet verder en ze voelde hun eigen niet serieus genomen. Totdat hun bij mij terecht kwamen en ik hun precies kon uitleggen waardoor de niet alcoholische leververvetting vandaan kwam.
Met de EMB bloedtest kan je de onderliggende oorzaak vaak achterhalen.
Waardoor komt een niet alcoholische leververvetting?
Leververvetting komt veel voor in de westerse landen. Het hangt vaak samen met een ongezonde leefstijl met weinig lichaamsbeweging en calorierijke voeding. Maar ook zie ik soms bij vrouwen bij mij in de praktijk met een gezonde levensstijl leververvetting. Het is daarom heel belangrijk om de juiste oorzaak van leververvetting te achterhalen.
Meest voortkomende klachten en symptomen bij leververvetting
In het beginstadium van leververvetting veroorzaakt het meestal geen of weinig klachten. Als er steeds meer vet in de lever komt te zitten kun je last krijgen van:
- Misselijkheid
- Verlies van eetlust
- Niet afvallen
- Geelzucht
- Donkere urine
- Spierpijn
- Jeuk
- Pijn aan de rechterkant van de buik
- Opgezwollen lever
Weet jij nu niet waar je moet beginnen en je wilt graag aan je voeding en leefstijl werken, start dan met het Patries Hormoonadvies traject. Klik hier voor meer informatie.
Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.