Wat is endometriose?


Endometriose is een veel voorkomende aandoening die minstens één op de tien vrouwen betreft. Het is een zeer menstruatiepijnlijke aandoening en heeft een groot effect op het leven van een vrouw.

De meest ernstige symptomen doen zich vooral voor wanneer een vrouw tussen de vijfentwintig en vijfendertig jaar oud is.

Wat is endometriose?

Bij endometriose komt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voor op andere organen. Omdat het slijmvlies hier als het ware woekert ontstaan er ontstekingen die veel klachten kunnen veroorzaken: extreme menstruatiepijn, blaasproblemen, darmproblemen en zelfs vruchtbaarheidsproblemen, omdat de ontstekingen kunnen leiden tot verklevingen in eierstokken en eileiders. Maar ook elders in het lichaam zoals de blaas, darmen tot zelfs aan de longen.

Endometriose symptomen

De klachten bij endometriose kunnen verschillend zijn. Dit heeft te maken met de locatie waar het weefsel zich bevindt in het lichaam. Enkele symptomen die kunnen duiden op endometriose zijn:

 • Menstruatiepijn
 • Onregelmatige, uitblijvende of overmatige menstruaties
 • PMS klachten zoals migraine, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen
 • Buikpijn en/of rugpijn
 • Pijn aan de bekken
 • Pijn bij het plassen of de ontlasting
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
 • Vermoeidheid
 • Verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaar

Endometriose kan bij een gynaecoloog door een kijkoperatie worden vastgesteld.

Waardoor komt endometriose?

Onderzoekers weten nog niet waardoor endometriose wordt veroorzaakt. Wel zijn er een aantal factoren die (waarschijnlijk) een rol kunnen spelen.

Hormoonschommelingen beïnvloeden endometriose. Met name een verstoorde hormoonbalans tussen oestrogeen en progesteron lijkt van grote invloed. De schommelingen die ontstaan tussen oestrogeen en progesteron levert klachten op bij endometriose. Het is belangrijk om deze twee hormonen in balans te houden. Progesteron is yin en oestrogeen is yang.

Oestrogeen

Oestrogeen zien we als het vrouwenhormoon en stimuleert de ontwikkeling van

 • Baarmoeder
 • Vagina
 • Borsten
 • genitaliën
 • Heupen
 • En andere vrouwelijke kenmerken

Ook stimuleert oestrogeen de werking van serotonine de neurotransmitter die bijvoorbeeld invloed heeft op

 • Slaap
 • Stemming
 • Activiteit en onze emoties

We hebben vaker oestrogeen teveel dan een tekort. Oorzaken van oestrogeendominantie zijn onder andere xeno-oestrogenen uit chemische stoffen, fyto-oestrogenen uit voeding en een verslechterde afbraak in de lever. Dit kan diverse klachten met zich meebrengen, waaronder menstruatieproblemen.

Progesteron

Progesteron is verantwoordelijk voor de eisprong en rijping van het baarmoederslijmvlies. Een ontzettend belangrijke functie in de vruchtbaarheid dus!

Daarnaast speelt dit hormoon bijvoorbeeld ook een grote rol in de stressregulatie. Zo zet het lichaam progesteron om in het hormoon cortisol, wat we nodig hebben om met stresssituaties om te gaan. Hoewel we dit stresshormoon ook zeker nodig hebben, kan het zijn dat het lichaam deze teveel aanmaakt, omdat we chronische stress hebben. Hierdoor blijft er minder progesteron over voor de hormonale cyclus, waardoor de balans met oestrogeen verstoord raakt.

Voorkom oestrogeendominantie (meer oestrogeen ten opzichte van progesteron in je lichaam), want dat is mogelijk een trigger van endometriose en kan op verschillende manieren ontstaan.

Hoe behandel je endometriose?

Endometriose is een ernstige aandoening die op dit moment niet kan worden genezen. Zowel reguliere als natuurlijke behandelingen kunnen de symptomen van endometriose verlichten en beperken.

Wat in ieder geval geen wenselijke oplossing is; de anticonceptiepil. Dit medicijn werkt juist oestrogeen verhogend en remt de natuurlijke progesteronaanmaak. Hierdoor ontstaat een verdere disbalans in de hormoonhuishouding, waardoor de situatie dus kan verergeren.

Operatie; een chirurgische ingreep kun je endometriose niet genezen, maar het verlicht wel de pijn en verbetert je vruchtbaarheid. Bovendien wordt het aantal ontstekingen in de bekken kleiner, waardoor het met natuurlijke behandelvormen gemakkelijker te behandelen is. Er zitten wel nadelen aan een operatie. Het eerste nadeel is natuurlijk dat het een operatie is, wat vraagt om een herstelperiode. Een andere mogelijke nadeel is dat de operatie, net als de ziekte zelf, verklevingen en littekenweefsel kan veroorzaken, wat weer voor pijn kan zorgen. Een terug keer kan leiden tot nog meer operaties.

Wat je eet is superbelangrijk in de natuurlijke behandeling van endometriose, maar ook het verbeteren van de hormoonbalans, ondersteunen van de lever in zijn ontgiftingverminderen van ontstekingen en daarnaast is een goede suppletie aan te raden. Nogmaals endometriose is niet te genezen, maar wel kun je een hoop doen om de symptomen te verlichten en beperken!

Wil je hier meer informatie over hebben en hoe ik te werk ga klik dan hier of wil je contact komen klik dan hier.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies