Wat is perimenopauze en wat zijn de symptomen?


Nog nooit van de perimenopauze gehoord? Dan ben je niet enige. Vaak wordt deze fase verward met de menopauze. Helaas zijn vrouwen minder goed voorbereid op de klachten die met zich mee kunnen brengen in de perimenopauze. In deze blog vind je informatie over de symptomen van de perimenopauze en hoe je ermee om kunt gaan.

Verward perimenopauze niet met een burn-out

Hoewel er veel bekend is over de menopauze zelf, is er minder aandacht besteed aan de perimenopauze. De symptomen die zich voordoen tijdens de perimenopauze zijn vaak duidelijk, maar kunnen ook worden verward met symptomen van een burn-out. Het is belangrijk dat vrouwen bekend zijn met deze fase, want áls je er midden in zit kan het invloed hebben op je (gezins) leven en op het gebied van werk.

Wat houdt de perimenopauze in?

Menopauze en perimenopauze zijn twee verschillende dingen. Tijdens de menopauze produceer je bijvoorbeeld weinig oestrogeen. Tijdens de perimenopauze maak je juist een oestrogeenachtbaan mee en kun je soms meer oestrogeen hebben dan je ooit hebt gehad.

De perimenopauze is de aanloop naar de menopauze. Deze fase kan 2 tot 12 jaren duren. In deze periode heb je de meeste kans op hormonale klachten.

Op welke leeftijd krijg je overgangsklachten?

Gemiddeld begint de perimenopauze vanaf de leeftijd van 40 jaar, maar het kan ook als je eind 30 bent. Dit kan sterk variëren van vrouw tot vrouw. Je ervaar overgangsklachten waarvan je misschien dacht dat je ze pas zou krijgen als je in de 50 bent: opvliegers, slaapproblemen, stemmingswisselingen en zeer hevige menstruaties.

Wat belangrijk is om te weten: menopauze is de levensfase waarop een vrouw 12 opeenvolgende maanden zonder menstruatie heeft gehad en dit treed meestal op rond de leeftijd van 51 jaar, maar het kan ook eerder of later plaatsvinden.

Waarom is perimenopauze niet zo bekend bij vrouwen?

Vrouwen zaten vroeger meer aan de anticonceptie. Bij elke vorm van anticonceptie worden hormonen kunstmatig in balans gehouden en dat is de reden waarom vrouwen vroeger minder hormonale symptomen hadden tijdens perimenopauze en dus niet eens wisten dat ze in de perimenopauze zaten.

Nu vrouwen steeds meer en meer in contact met hun lichaam komen en ook minder anticonceptie slikken verandert dit.

Hoe weet je of in de perimenopauze zit?

Het herkennen van de perimenopauze kan soms een uitdaging zijn omdat de symptomen variëren van vrouw tot vrouw en vaak subtiel beginnen. Veranderingen die kenmerkend zijn in de perimenopauze:

  • Onregelmatige menstruatiecyclus: Je menstruatie kan onvoorspelbaar worden, met langere of kortere cycli en mogelijk zwaardere of lichtere bloedingen.
  • Opvliegers: Je kunt plotselinge gevoelens van warmte ervaren, vaak gevolgd door zweten en een snelle hartslag.
  • Stemmingswisselingen: Je bent prikkelbaar, angstig en depressief. Vooral vlak voor je menstruatie heb je hier het meest last van.
  • Slaapproblemen: Je kunt moeite hebben met in slaap vallen, doorslapen of verfrist wakker worden.
  • Vaginale droogheid: Je kunt droogheid of ongemak ervaren tijdens geslachtsgemeenschap.
  • Laag libido: Je seksuele verlangen kan afnemen als gevolg van hormonale veranderingen.
  • Veranderingen in de huid en haar: Je kunt drogere huid ervaren en haarverlies of dunner wordend haar opmerken.
  • Gewichtstoename: Je kunt aankomen in kilo’s zonder dat je iets hebt veranderd aan lichaamsbeweging of dieet.

De veranderingen die je tijdens de perimenopauze meemaakt kunnen niet leuk zijn en ze kunnen er zijn voordat je erg in hebt. Je voelt je opeens niet meer helemaal jezelf.

De huisarts adviseer vaak de pil, antidepressivum of een oestrogeen supplement om de klachten te onderdrukken. Deze oplossing werkt vaak niet en de kans is groot, dat je nog steeds niet jezelf herkent.

Gelukkig kan je ook op een natuurlijke manier hieraan werken en perimenopauze klachten stukken verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Wat je kan doen tegen overgangsklachten

Rust & ontspanning

Ga het rustiger aan doen en ga goed voor jezelf te gaan zorgen. Je hoeft niet alle ballen in de lucht hoog te houden. Je kan thuis ook om hulp vragen of ze hun steentje bij willen dragen. Zoek ontspanning op door bijvoorbeeld een yogales te gaan volgen, wandelen in de natuur, knutselen etc. Plan je agenda niet de hele week vol met allemaal afspraken. Een avondje thuis doet ook wonderen.

Drink minder alcohol

Alcohol tast de gezonde omzetting van oestrogeen aan. Dat kan een probleem zijn als je oestrogeenniveau al 2 keer zo hoog is als voorheen. Daarnaast verlaagd alcohol ook je progesteronniveau en verstoort het kalmerende effect dat progesteron op de hersenen heeft.

Ik ben me ervan bewust, dat deze tip niet leuk is en dat meeste onder ons graag een glaasje wijn drinken. Wil je toch blijven drinken dan adviseer ik echt niet meer dan 4 a 5 glazen alcohol per week. Mijn ervaring zelf met de perimenopauze is dat ik me stukken beter voel nu ik al een paar maanden geen alcohol drink. Dit gevoel levert mij veel meer op, dan die paar glaasjes alcohol per week. Misschien is dit net voor jou ook de motivatie om geen alcohol te drinken.

Voeding

Eet zoveel mogelijk kruisbloemige groenten. Kruisbloemige groente zijn namelijk rijk aan indool 3-carbinol en chlorofyl, ze bevorderen oestrogeenmetabolisme en ontgifting in de lever. ‘Vuile’ oestrogenen worden vervangen voor ‘schone’ oestrogenen. Kruisbloemige groenten zijn bijvoorbeeld: spruitjes, broccoli, koolsoorten etc. Als je deze groente rauw eet bijvoorbeeld in een salade, dan kan het voorkomen dat je een opgeblazen gevoel krijgt, dan is het aan te raden om ze eerst goed te stomen of koken. Hierdoor zijn ze makkelijker te verwerken voor je spijsverteringsstelstel.

Eet eiwitrijk voedsel bij elke maaltijd. bloedsuikerproblemen tijdens de perimenopauze zullen je stemmingswisselingen en prikkelbaarheid verergeren. Het eten van eiwitten bij elke maaltijd zal de bloedsuikerspiegel stabiliseren en trek in zoetigheid laten afnemen. Hierdoor kun je afvallen, gewichtstoename voorkomen en het risico op insulineresistentie verminderen.

Magnesium

Neem de controle over je gezondheid en laat de perimenopauze niet de baas over je leven zijn

Iedere vrouw is anders en heeft andere behoeftes. Wat voor je buurvrouw fantastisch werkt, werkt jou misschien juist tegen. Het is belangrijk om uit te zoeken wat bij jou werkt!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies