Heb je last van PMS klachten? Jezelf niet herkennen, stemmingswisselingen, hoofdpijn, een kort lontje, pijnlijke borsten, geen energie hebben, depressieve gevoelens of een opgeblazen gevoel hebben. Herken jij hier een of meerdere klachten van? In deze blog ga ik je uitleggen hoe PMS ontstaat én ik geef je tips hoe je er zelf iets aan kunt doen.
Wat is PMS (premenstrueel syndroom)?
PMS betekent Premenstrueel syndroom. Dit houdt in dat je elke keer lichamelijke en psychische klachten voordat je ongesteld wordt (menstruatie).
De meest voorkomende klachten zijn: stemmingswisselingen, neerslachtig gevoel, hoofdpijn en pijnlijke borsten. PMS kan zo erg zijn, dat je niet in staat bent om je gewone dagelijkse activiteiten te blijven doen.
Maar liefs 80% van de vrouwen heeft last van PMS klachten, en wat ik jammer vind, is dat de meeste vrouwen deze klachten als normaal zijn gaan beschouwen. Gelukkig kan je PMS klachten verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen, door je hormonen in balans te brengen.
Laten we eens kijken naar de lijst met de meest voorkomende mentale en lichamelijke PMS klachten:
Symptomen van PMS
- Onrustig gevoel
- Vermoeidheid
- Depressieve gevoelens
- Stemmingsschommelingen
- Angstig gevoel
- Hersenmist
- Pijnlijke borsten
- Opgeblazen gevoel
- Vocht vasthouden
- Hoofdpijn of migraine
- Rugpijn
Als je iedere maand last hebt van PMS, wil het niet zeggen dat het normaal is. Neem je klachten altijd serieus! Je menstruatie en je cyclus zeggen namelijk veel over je (hormonale) balans en gezondheid.
Oorzaken van PMS
- Verkeerde voeding: Overmatig gebruik van bewerkte voedingsmiddelen en suikers kan bijdragen aan hormonale klachten. Het is belangrijk om te kijken naar eventuele intoleranties en je voeding daarop aan te passen.
- Stress: Stress komt in verschillende vormen voor en kan een grote invloed hebben op je hormonen.
- Darmproblemen: Een verstoorde darmflora kan een hormonale disbalans bezorgen. Het is belangrijk om je darmgezondheid aan te pakken.
- Overbelaste lever: De lever speelt een grote rol bij het afbreken van hormonen. Vermijd overmatig alcoholgebruik en eet voedingsmiddelen die de lever ondersteunen.
- Te veel xeno-oestrogenen: Deze kunstmatige stoffen kunnen hormonen nabootsen en het natuurlijke evenwicht verstoren. Probeer blootstelling aan deze stoffen te minimaliseren door te kiezen voor biologische en natuurlijke producten.
- Overgewicht: Overgewicht kan er voor zorgen dat jouw hormonen uit balans raken. Een gezond gewicht is belangrijk bij een gezond hormoonhuishouding.
- Voedingstekorten: Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan de hormonale gezondheid beïnvloeden. Zorg voor een gevarieerd voeding dat rijk is aan vitaminen en mineralen.
Hoe ontstaan PMS klachten?
PMS ontstaat door de verandering van de hormonen progesteron en oestrogeen. Het zit zo: na je menstruatie stijgt het hormoon oestrogeen. Dit hormoon blijft stijgen tot aan je ovulatie. Na je ovulatie neemt het hormoon oestrogeen af.
Vanaf je ovulatie gaat juist het hormoon progesteron stijgen. De taak van progesteron is om jouw immuunsysteem te onderdrukken zodat de spermacel jouw eicel kan bereiken en die kan bevruchten. Progesteron zorgt er dus voor dat je zwanger blijft.
Naast deze taak, heeft progesteron nog andere belangrijke functies. Het is bijvoorbeeld de bouwstof van cortisol (hét hormoon dat aangemaakt wordt bij stress). Om cortisol aan te maken, gebruikt het lichaam progesteron. Dat betekent dat bij veel stress je lichaam veel progesteron verbruikt en er te weinig progesteron overblijft om de eigen functies uit te voeren. Dat is vaak de start van PMS klachten.
Hoeveel last jij ervaart van PMS is afhankelijk van hoe jouw hormonen in balans zijn, hoe gezond jij eet, hoeveel je beweegt, slaapt en hoeveel stress je hebt.
Ik zie regelmatig vrouwen in mijn praktijk die zich maar één week per maand zichzelf voelen. Ze hebben verschrikkelijk veel last van de menstruatie met veel bloedverlies of heftige klachten. Na een dag of acht zijn ze blij dat het voorbij is. Dan hebben ze één goede week waarin ze on top of the world zijn om vervolgens na de ovulatie te veranderen in een compleet ander persoon door de PMS klachten. Met stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en energie die helemaal weg is.
Hoe kan jezelf PMS klachten verminderen?
- Voeding: Wat je eet heeft invloed op je hormonen en dus PMS klachten. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan magnesium, zoals groene bladgroenten, noten, zaden, en volle granen. Magnesium kan helpen om PMS klachten te verminderen en je hormonen in balans te brengen. Vermijd ook cafeïne, zout en suiker, omdat deze de klachten kunnen verergeren.
- Vermijd stress en drukte: Stress kan je PMS verergeren, dus probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden. Geef jezelf de ruimte om te ontspannen en neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten die je helpen om tot rust te komen. Denk aan mindfulness, meditatie, of gewoon een rustig avondje thuis.
- Beweging: Door te bewegen, breng je letterlijk alles in je lichaam in beweging. Je lymfe en je darmstelsel zijn essentieel in het afvoeren van (afgebroken) hormonen. Sta jij stil, dan gaat het proces ook trager. Je lichaam gaat meer vasthouden en opslaan wat kan leiden tot PMS klachten.
- Darmgezondheid: Je darmen zorgen voor de afvoer van alle afvalstoffen . Heb je veel darmklachten dan kan het zijn dat de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en terug je lichaam in gaan. Je hormoonsysteem kan daar klachten door ondervinden. Goed zorgen voor je darmen doe je door gevarieerd te eten en collageen dagelijks te gebruiken. Vitakruid heeft een goede collageen. Klik hier voor de collageen en gebruik mijn code patries10 voor 10% korting.
Op orthomoleculaire wijze jouw PMS klachten aanpakken?
Heel veel vrouwen hebben last van PMS klachten en daar komen alleen maar meer vrouwen bij. Als orthomoleculair zijn deze klachten eenvoudig te verhelpen. De afgelopen jaren heb ik al veel vrouwen daarbij mogen helpen.
Wij kunnen samen deze resultaten halen! Ik maak een persoonlijk plan voor je met daarin alle stappen die je mag doorlopen om je hormonen te herstellen. Daarin staan onder andere voeding en ontspanning centraal.
Wil jij een persoonlijk plan waarin gekeken wordt waardoor jouw PMS klachten zijn ontstaan? Lees hier alles over.