Wat te doen aan PMS klachten


PMS klachten komt heel vaak voor en veel vrouwen zien daarom op tegen hun menstruatie. En met name tegen de periode voorafgaand aan de menstruatie. In deze blog lees je alles over wat te doen aan PMS klachten

Wat zijn veel voorkomende symptomen van PMS?

Premenstrueel syndroom (PMS) is een veelvoorkomende hormonale klacht bij vrouwen, maar liefs 80% van de vrouwen heeft last van PMS klachten, en het is jammer dat de meeste vrouwen deze klachten als normaal zijn beschouwen. Gelukkig kunnen we PMS klachten verminderen door onze hormonen in balans te brengen. Laten we eens kijken naar een lijst met veelvoorkomende mentale en lichamelijke PMS klachten:

Mentale PMS-klachten:

 • Onrustig gevoel
 • Vermoeidheid
 • Depressieve gevoelens
 • Stemmingsschommelingen
 • Angstig gevoel
 • Hersenmist

Lichamelijke PMS-klachten:

 • Pijnlijke borsten
 • Opgeblazen gevoel
 • Vocht vasthouden
 • Hoofdpijn of migraine
 • Rugpijn

Als je iedere maand last hebt van PMS klachten, wil het niet zeggen dat het normaal is. Het is belangrijk om te onthouden dat je altijd je klachten serieus neemt, je menstruatie en je cyclus zeggen namelijk veel over je (hormonale) balans en gezondheid.

Waardoor wordt PMS veroorzaakt?

 1. Verkeerde voeding: Overmatig gebruik van bewerkte voedingsmiddelen en suikers kan bijdragen aan hormonale klachten. Het is belangrijk om te kijken naar eventuele intoleranties en je voeding daarop aan te passen.
 2. Stress: Stress komt in verschillende vormen voor en kan een grote invloed hebben op je hormonen.
 3. Darmproblemen: Een verstoorde darmflora kan een hormonale disbalans bezorgen. Het is belangrijk om je darmgezondheid aan te pakken.
 4. Overbelaste lever: De lever speelt een grote rol bij het afbreken van hormonen. Vermijd overmatig alcoholgebruik en eet voedingsmiddelen die de lever ondersteunen.
 5. Te veel xeno-oestrogenen: Deze kunstmatige stoffen kunnen hormonen nabootsen en het natuurlijke evenwicht verstoren. Probeer blootstelling aan deze stoffen te minimaliseren door te kiezen voor biologische en natuurlijke producten.
 6. Overgewicht: Overgewicht kan er voor zorgen dat jouw hormonen uit balans raken. Een gezond gewicht is belangrijk bij een gezond hormoonhuishouding.  
 7. Voedingstekorten: Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan de hormonale gezondheid beïnvloeden. Zorg voor een gevarieerd voeding dat rijk is aan vitaminen en mineralen.

Wanneer krijg je PMS klachten?

Alle bovenstaande oorzaken leveren stress op voor je lichaam. Een verhoogde aanmaak stresshormoon (cortisol) kan uiteindelijk leiden tot oestrogeendominantie. Er kan namelijk minder progesteron aangemaakt worden met als gevolg dat er (in verhouding) te veel oestrogeen wordt aangemaakt, wat voor een hormonale disbalans met diverse klachten kan zorgen.

Doordat vrouwen veel (zacht) weefsels hebben waar oestrogeen in opgenomen kan worden, zoals je borsten, vetweefsel, lymfevaten, eierstokken, baarmoeder, blijven de klachten in stand. Je lichaam is onvoldoende in staat om de oestrogeen af te breken, het blijft langer ‘hangen’ en de klachten blijven of worden zelfs erger.

Je endocriene systeem, je lymfesysteem en je immuunsysteem spelen een grote rol en hebben veel invloed op/bij de aanmaak, het uitvoeren en het afvoeren van hormonen. Het is dus van belang dat je een gezonde leefstijl hebt om dit te ondersteunen

PMS klachten verlichten

 1. Voeding: Wat je eet heeft invloed op je hormonen en dus PMS klachten. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan magnesium, zoals groene bladgroenten, noten, zaden, en volle granen. Magnesium kan helpen om PMS klachten te verminderen en je hormonen in balans te brengen. Vermijd ook cafeïne, zout en suiker, omdat deze de klachten kunnen verergeren.
 2. Vermijd stress en drukte: Stress kan je PMS klachten verergeren, dus probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden. Geef jezelf de ruimte om te ontspannen en neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten die je helpen om tot rust te komen. Denk aan mindfulness, meditatie, of gewoon een rustig avondje thuis.
 3. Beweging: Door te bewegen, breng je letterlijk alles in je lichaam in beweging. Je lymfe en je darmstelsel zijn essentieel in het afvoeren van (afgebroken) hormonen. Sta jij stil, dan gaat het proces ook trager. Je lichaam gaat meer vasthouden en opslaan wat kan leiden tot PMS klachten.
 4. Darmgezondheid: Je darmen zorgen voor de afvoer van alle afvalstoffen . Heb je veel darmklachten dan kan het zijn dat de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en terug je lichaam in gaan. Je hormoonsysteem kan daar klachten door ondervinden. Goed zorgen voor je darmen doe je door gevarieerd te eten en collageen dagelijks te gebruiken. Vitakruid heeft een goede collageen. Klik hier voor de collageen en gebruik mijn code patries10 voor 10% korting.

Hulp bij PMS klachten?

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies