Dit is de reden waarom jij ziek bent tijdens je vakantie


Je kijkt al weken uit naar de vakantie. Lekker met het gezin, partner en/ of vriendinnen op vakantie! Op de vakantiebestemming zijn allemaal leuke activiteiten te doen.

Eindelijk is het dan zover. Kom je op de vakantiebestemming aan, ben je vervolgens de dag erna niet lekker. Je voelt je eigen grieperig/ verkouden en energieloos. Het liefst blijf je de hele dag in bed liggen ondanks het lekkere weer.

Waarom ben je ziek tijdens de vakantie?

In de maatschappij waar wij tegenwoordig in leven staan we onder langdurige spanning en pakken we te weinig rust of slapen we slecht. We vergeten vaak ontspanning op te zoeken, waardoor we hele dagen aan staan. Hier door stijgt de cortisolspiegel in ons lichaam. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het zorgt er onder andere voor dat ons lichaam in een survival stand komt. Alle functies staan op standje overleven.

Lees ook eens de blog: stress is een grote hormoonverstoorder

Zodra het lichaam en geest tot rust komen, meestal met vakantie, daalt de hoeveelheid cortisol in het lichaam. Resultaat: de eerste dagen van de vakantie een fikse verkoudheid of met koorts op bed.

Voorkom dat je ziek bent tijdens je vakantie

  • Kom iedere dag minimaal een half uur buiten. Zoek de zon en buitenlucht op.
  • Sport niet iedere dag. Doe een work-out niet langer dan 45 minuten en cardio niet langer dan 30 minuten.
  • Knuffelen. Tijdens het knuffelen wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Oxytocine is het hormoon dat cortisol reguleert, geweldig tegen teveel stress.
  • Slaap gemiddeld 7 a 8 uur per nacht
  • Zoek op wat voor jou ontspanning oplevert. Serie / film kijken op Netflix valt daar niet onder.

Voedingsmiddelen die je helpen tegen stress

  • Groente en fruit. 400 a 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag
  • Omega 3 vetzuren; walnoten, vette vissoorten, lijnzaadolie
  • Donkere chocolade. 80%  pure chocolade
  • Beperk zoveel mogelijk alcohol & koffie

Supplementen die je ondersteunen bij stress

Gebruik code patries10 bij Vitakruid en je krijgt 10% korting op je bestelling.

Een hoge cortisolspiegel schaadt ook je denkvermogen en geheugen en verergert symptomen zoals opvliegers, depressie, angst, laag libido, hevige trek in zoute voedingsmiddelen, minder goed functionerend immuunsysteem, PMS klachten en onregelmatige menstruaties.

Je wilt dus geen hoge cortisolspiegel. Benieuwd hoe jouw stresshormonen ervoor staan? Dat kan met een EMB test. Klik hier voor meer informatie

Vond je deze blog interessant of ben je gemotiveerd geraakt door de tips? Laat het mij weten…………info@patrieshormoonadvies.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

DEMO