Zorg voor een gezonde darmgezondheid als je last hebt van hormonale disbalansen


Heb jij last van hormonale disbalansen en ook regelmatig darmklachten? Vaak gaan deze twee samen en dat is niet toevallig: je darmgezondheid is belangrijk voor een gezond hormoonbalans. In deze blogpost lees je waarom gezonde darmen belangrijk zijn, wat een lekkende darm is en hoe je darmklachten kunt verminderen.

Waarom is gezonde darmgezondheid belangrijk?

Je darmgezondheid is één van de belangrijkste pijlers als het gaat over gezondheid, je energiek voelen en lekker in je vel zitten. 

Een disbalans in de darmen heeft een negatieve invloed op de hormoonproductie. Als je een slechte spijsvertering hebt, dan zul je worstelen met je hormonale gezondheid, ongeacht wat je eet.

Als je darmen in optimale staat zijn nemen ze de voedingsstoffen op die in je eten zitten en ze worden weer gebruikt.

Als je darmen niet zo lekker gaan kan dat zorgen voor een verstoorde spijsvertering. Denk daarbij aan constipatie, waterige ontlasting, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Maar klachten rond je spijsvertering is nog maar het begin. Als je spijsvertering overhoopligt kan dat ook zorgen voor hormonale disbalansen, huidaandoeningen, terugkerende infecties, depressie en andere mentale aandoeningen.

Een gezonde darmflora zorgt voor:

  • Een goede opname van voedingsstoffen: De bacteriën in je darmen helpen je lichaam om voedingsstoffen uit je eten te halen, zoals vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede hormoonhuishouding.
  • Een sterk immuunsysteem: Je darmen vormen een belangrijke barrière tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Een gezonde darmflora helpt je immuunsysteem om deze stoffen te bestrijden en infecties te voorkomen.
  • De productie van hormonen: Wist je dat een groot deel van je serotonine, het gelukshormoon, wordt aangemaakt in je darmen? Een gezonde darmflora zorgt dus ook voor een goed humeur en een verminderd stressniveau, wat beide belangrijk zijn voor je hormoonbalans.

Lekkende darm, wat is dat?

Je hebt het misschien weleens ooit voorbij horen komen of ergens gelezen, een lekkende darm oftewel een leaky gut. Maar wat houdt dat nu precies in?

Door verschillende leefstijlfactoren is de darmwand verhoogd doorlaatbaar geworden. De darm functioneert dan niet meer op zijn best. In een gezonde darm zijn alle darmcellen nauw aan elkaar verbonden via zogenaamde tight junctions. Dit is belangrijk aangezien dit voorkomt dat pathogenen (ziektemakers), zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten, de bloedbaan zomaar kunnen binnentreden. Via onze voeding worden wij dagelijks namelijk herhaaldelijk blootgesteld aan verschillende invloeden van buitenaf. Een goede barrière hiertegen is dan ook cruciaal.

Er kunnen echter problemen ontstaan waardoor deze barrière zijn integriteit verliest. Dit heeft op zijn beurt grote gevolgen. Zo kunnen grotere deeltjes de darmwand passeren en zo in de bloedbaan terechtkomen. Hier kan het immuunsysteem op gaan reageren, waardoor de ontstekingsactiviteit in de darmen en daarmee het lichaam wordt verhoogd.

Hoe merk je dat er iets mis is met je darmen?

  • Buikpijn
  • Maagkrampen
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Vermoeidheid
  • Huidproblemen
  • Klachten zoals brain fog (hersenmist)
  • Mentale klachten zoals angst en depressie
  • Gewrichtspijn
  • Verminderde afweersysteem
  • Chronische stress (het gevoel dat je de hele tijd aanstaat)
  • Voedselallergieën

Oorzaken van darmklachten?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan darmklachten en een lekkende darm, waaronder: stress, suikers & bewerkte voeding en alcohol. Deze voedingsmiddelen en leefstijlfactoren kunnen de darmwand aantasten en ontstekingen verhogen.

Als je al problemen hebt en je wilt een gezonde darmflora hebben, dan is het belangrijk om voeding tijdelijk te elimineren wat ontstekingen uitlokt. Denk hierbij aan tarwe, A1 melk, suikers etc.

Hoe kom je van darmklachten af?

Een dieet wat tijdelijk gericht is op herstel van je darmen, hoeft niet perfect te verlopen om je darmen te kunnen genezen. Dit is helaas wel wat ik veel zie gebeuren. Op het advies van een (darm)specialist die een extreem dieet met een eliminatie van gluten, zuivel, suikers en zonder een kleine snaai momentje. De geobsedeerde ondertoon die hierdoor ontstaat werkt juist averechts.

Voor veel vrouwen met darmproblemen levert dit juist extra stress op, wat vaak al één van de onderliggende oorzaken is. Je wilt juist een beetje liever zijn voor jezelf als het gaat om voeding.

Dus af en toe wat ongezonde dingen pakken is voor veel vrouwen in zo’n proces juist genezend. De geobsedeerde ondertoon welke juist extra stress oplevert verdwijnt en je kunt genieten van je ongezonde eet momentje op zijn tijd.

6 adviezen om van je darmproblemen af te komen

Vaak hoor ik van klanten als ik ze deze 6 adviezen geef “had ik dit maar eerder geweten om van mijn darmproblemen af te komen”.

  • Meer eten op een dag
  • Genieten van eten in plaats van geobsedeerd ermee bezig zijn
  • Meer wandelen en stretchen in plaats van met een moe lichaam jezelf naar de gym pushen
  • Op een slimme manier alles kunnen blijven eten
  • Genieten van chocolade, chips, koekjes, patat, pizza enz.
  • Kauwen kauwen kauwen: Het begint allemaal bij het goed kauwen van je voeding. Wanneer je dit niet goed doet, ben je vaak te snel aan het eten en krijgen de processen later in jouw lijf het moeilijker. Eet bewust, bij voorkeur zonder afleiding, neem de tijd en kauw goed. Jouw speeksel bevat spijsverteringenzymen die het allereerste werk doen en belangrijk zijn.

Welke tips pas jij toe voor gezonde darmen?

Patries Hormoonadvies