
Slaap je de laatste tijd slecht en vermoed je dat het door de overgang komt? Tijdens de overgang is slecht slapen een veelvoorkomend probleem, veroorzaakt door hormonale veranderingen. In deze blog lees je hoe je weer heerlijk kunt slapen, met tips voor ontspanning, voeding en leefstijl. Stop met woelen en draaien en lees verder!
Waarom slaap je slecht tijdens de overgang?
Veel vrouwen slapen slecht tijdens de overgang. Dit komt door de schommelende hormoonbalans. Het afnemen van oestrogeen en progesteron kunnen je hersenen en zenuwstelsel flink uit balans brengen.
Naast het slecht slapen ervaren vrouwen ook méér stress en een opgejaagd gevoel. Wat ik vaak hoor ” ik heb het gevoel dat ik de hele dag aan staat”.
Progesteron maakt je slaperig
In de overgang dalen de hormonen progesteron en oestrogeen. Progesteron is een hormoon met een kalmerend effect op ons brein. Het zorgt dat je meer bestand bent tegen stress en niet zo snel angstig bent. Progesteron daalt al meteen aan het begin van de overgang en dat maakt dat je gevoeliger kan worden voor stress dan dat je vóór de overgang was.
Deze verhoogde stressgevoeligheid heeft directe gevolgen voor je slaap. Wanneer je lichaam constant in een staat van paraatheid verkeert door stress, blijft het sympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit is het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Normaal gesproken zou je lichaam na een stressvolle situatie moeten overschakelen naar de parasympatische stand, die helpt bij herstel, ontspanning en het bevorderen van slaap. Echter, door de hormonale veranderingen tijdens de overgang komt je lichaam moeilijker in deze ontspanningsmodus, wat slaapproblemen verder verergert.
Wat helpt tegen slecht slapen in de overgang?
Wil jij een goede nachtrust, dan is het belangrijk om de balans terug te brengen in de parasympatische zenuwstelt. Er zijn verschillende methodes om het parasympatische zenuwstelsel weer in balans te brengen, maar laten we eerst beginnen met een paar eenvoudige basisstappen.
Wandelen in de natuur. Door te wandelen in de natuur komt helemaal tot rust en dus ook je parasympatische zenuwstelsel.
Knuffel met je partner, familie, vriendinnen, huisdieren etc met iedereen die je dierbaar is. Door te knuffelen maak je oxytocine aan en dit heeft activeert weer de parasympatische zenuwstelsel. Dus knuffel er lekker op los.
Wat vaak nog onderschat wordt is onze ademhaling. Door bewust langzamer adem te halen en langer uitademt komt je lichaam in de rust stand. Doe dit vooral na een stress volle dag. Het is belangrijk om weer te ontladen.
Voeding tegen slecht slapen in de overgang
- Bananen – Ze bevatten tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van serotonine en melatonine in de hersenen bevordert.
- Amandelen – Ze bevatten magnesium, wat kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van stress.
- Kamillethee – Kamille bevat apigenine, een antioxidant die angst kan verminderen en kan bijdragen aan een betere slaap.
- Kersen – Kersen bevatten melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaapcyclus.
- Donkere chocolade – Donkere chocolade bevat magnesium en tryptofaan, wat kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van slaap.
- Zoete aardappelen – Ze bevatten complexe koolhydraten en kalium, wat kan helpen bij het ontspannen van spieren en het bevorderen van slaap.
- Walnoten – Ze bevatten melatonine en tryptofaan, wat kan helpen bij het bevorderen van slaap.
- Havermout – Dit bevat melatonine en is een bron van complexe koolhydraten die geleidelijk worden afgebroken en de bloedsuikerspiegel stabiel houden.
Conclusie slecht slapen in de overgang
Het zijn de schommelende hormonen die de slechte nachtrust veroorzaken in de overgang. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dit probleem op te lossen. Zoek voor jezelf uit wat voor je fijn voelt en wat bij je past. En ga daarmee aan de slag.
Wil je hier graag hulp bij, kijk dan eens bij het Hormonen in balans traject, wat ik voor jou kan betekenen.