De strijd tegen buikvet tijdens de overgang, tips om ervan af te komen

Buikvet bij vrouwen tijdens de overgang is een groot irritatie punt. Waar je voorheen niet zo hoefde op te letten, of het vet sloeg zich op plekken op waar je het best oké vond, zoals op de heupen en borsten, verandert dit nu. Je lichaam verandert en je figuur ook. Broeken beginnen strakker te zitten en je zit niet meer zo lekker in je vel. Maar wat is de oorzaak van buikvet en nog belangrijker; wat kun je ertegen doen? In deze blog vind je tips om vet rond je middel tegen te gaan.

Waarom een beetje vet juist gezond is

Oorzaken van buikvet tijdens de overgang

Tijdens de overgang komen veel vrouwen aan, vooral rond de buik. Dit heeft meerdere oorzaken, waarvan hormonale disbalans een belangrijke factor is. De drie belangrijkste hormonen die invloed hebben op vetopslag zijn oestrogeen, cortisol en insuline.

1. Oestrogeen en buikvet

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke hormoon en speelt een grote rol bij de vetverdeling in het lichaam. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af, waardoor het lichaam meer vet opslaat. Omdat het lichaam compenseert voor het dalende oestrogeen, verschuift de vetopslag van heupen en dijen naar de buik. Dit is een belangrijke reden waarom veel vrouwen een dikkere buik krijgen tijdens de menopauze.

2. Cortisol: het stresshormoon

Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, heeft een directe invloed op vetopslag. Wanneer je stress ervaart, verhoogt je lichaam de cortisolproductie. Dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en je spijsvertering tijdelijk wordt stilgelegd. Hierdoor worden calorieën niet direct verbrand, maar opgeslagen als vet, vooral rond de buik. Chronische stress draagt bij aan een dikkere buik.

3. Insuline en vetopslag

Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen door je lichaamscellen. Wanneer je veel bewerkte suikers en snelle koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel te snel, wat leidt tot insulineresistentie. Dit betekent dat je lichaam minder efficiënt omgaat met suikers, waardoor overtollige glucose als vet wordt opgeslagen, voornamelijk rond de buik

Leefstijl en voeding: de basis voor een strakke buik

Hoewel hormonale disbalans een grote rol speelt bij buikvet, is je leefstijl net zo belangrijk. We leven in een wereld waar ongezond voedsel overal verkrijgbaar is, en we belonen én troosten onszelf met eten. Maar door bewuste keuzes te maken, kun je buikvet verminderen.

1. Kom in beweging

Regelmatige beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar ook bij het verlagen van cortisolniveaus. Je hoeft echt geen sportschoolabonnement te nemen om in beweging te komen. Probeer vaker te wandelen, neem de trap in plaats van de lift en stel jezelf een dagelijks doel van 8.000 tot 10.000 stappen. Thuis kun je een 30 dagen work-out sessie volgen via Instagram of YouTube.

2. Eet vers en onbewerkt

Kies zoveel mogelijk voor verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dit helpt niet alleen om insulinespiegels stabiel te houden, maar voorkomt ook onnodige vetopslag. Let op voedingsetiketten en trap niet in marketingtrucs:

  • Staat suiker als tweede of derde ingrediënt op het etiket? Dan bevat het product veel suikers.
  • ‘Suikerarm’ betekent vaak dat het product vetrijk is, en omgekeerd.
  • Kies producten met gezonde onverzadigde vetten en vermijd verzadigde vetten.

3. Stop met diëten en eet gevarieerd

Hormonen in balans brengen

Conclusie: buikvet tijdens de overgang

Buikvet tijdens de overgang wordt voornamelijk veroorzaakt door hormonale veranderingen, met name door een afname van oestrogeen, verhoogde cortisolniveaus en insulineresistentie. Door meer te bewegen, gezonde voeding te kiezen en stress te verminderen, kun je buikvet verminderen of voorkomen. Wil je gerichter aan de slag? Kijk dan eens bij mijn hormonen in balans traject en hoe ik te werk ga.

Patries Hormoonadvies