Waarom werkt een dieet maar tijdelijk?


Een dieet is meestal moeilijk vol te houden op langer termijn. Vaak is een dieet te streng en past het niet bij jou, waardoor een dieet maar tijdelijk werkt. In deze blog lees je waarom een dieet niet werkt en wat wel werkt.

Dieet is een tijdelijke oplossing

Op zondag geniet je nog van al het lekkers en op maandag start je vol goede moed met een dieet dat zorgvuldig is opgesteld door een diëtist. Je motivatie is hoog, want de extra kilo’s die je de afgelopen tijd hebt verzameld, wil je graag kwijt. En daarnaast zou het fijn zijn als je van die vervelende kwaaltjes af komt, waardoor je weer lekker in je vel komt te zitten.

Langzaam verdwijnen de kilo’s en die vervelende kwaaltje. Jij bent blij, het dieet lijkt te werken.

Waarom werkt een dieet niet?

Maar dan kom je op een punt waarop het dieet streng aanvoelt. Je hebt het gevoel dat je niets meer kunt eten wat je lekker vindt. Uit eten gaan wordt een uitdaging, want je weet niet meer wat je kunt bestellen. Wat een gezellige avond met vriendinnen hoort te zijn, voelt nu als stress omdat je gezonde snacks mee neemt en nee tegen een wijntje moet zeggen. Je moet je telkens hierover verantwoorden bij je vriendinnen. Je vindt het lastig om iedere keer nee te zeggen tegen zoetigheid, de gezelligheid gaat ervan af en jij krijgt hiervan stress.

Je besluit te stoppen met het dieet, want dit is niet wat je wilt en je wordt hier niet gelukkig van. Het gevolg? De kilo’s vliegen er terug aan en als je niet uit kijkt worden het nog meer kilo’s dan voor je begon met het dieet. Ook die vervelende kwaaltjes steken weer de kop op en je voelt je niet lekker in je vel.

Een tijdje terug sprak ik tijdens de gratis mini consult een jonge dame. Volgens haar orthomoleculair therapeut was er geen ruimte voor een biertje op een festival, een zak chips tijdens een film of een lekkere borrelplank samen met je partner. Ik vond het ook niet raar, dat zij haar “dieet” niet heeft volgehouden. Ik vind namelijk, dat er wel ruimte hoort te zijn voor wat jij lekker vindt.

Wat is een goed dieet?

Een leefstijl die past binnen jouw gezin en sociale leven. Ik hoor regelmatig van vrouwen dat ze een adviesplan krijgen van een diëtist of orthomoleculaire therapeut dat veel te streng is, zonder ruimte voor een lekkere snack of wijntje. Herken jij dit? Heb jij ook het gevoel dat je bijna niets meer mag eten? Dan is het adviesplan te streng en past het niet bij jou.

Kies voor een leefstijl die bij jou past

Kies voor een leefstijl die bij jou past en ga niet voor een quick fix. Dit is wat je de laatste tijd veel ziet en hoort. Maar wat leveren deze quick fix je nu eigenlijk echt op? Meestal niet veel meer dan frustraties, stress en als je niet uitkijkt krijg je nog meer last van hormonale klachten.

Het is tijd om te kiezen voor een leefstijl die bij jou past in plaats van de zoveelste tijdelijke oplossing. Ik ben geen voorstander van om alles te verbieden, want dan wil je het juist eten. Tenminste ik wel haha. Een gezonde leefstijl draait dus om de juiste balans. Dit betekent dat je jezelf niet alles hoeft te verbieden. Genieten van een wijntje of een ongezonde snack hoort er ook bij. Het gaat erom dat je een balans vindt tussen gezonde keuzes en jezelf af en toe iets lekkers gunnen.

Waar kies jij voor eeuwig blijven diëten of leefstijl wat bij jou past?

Patries Hormoonadvies