Hoe werkt een hormonale disbalans test?

Een hormonale disbalans test is een uitstekende methode om te achterhalen welke hormonen verantwoordelijk kunnen zijn voor klachten zoals vermoeidheid, gewichtsproblemen, stemmingswisselingen, menstruatieklachten, en meer. In deze blog lees je hoe zo’n test precies werkt.

Hormonen uit balans bloedtest

Op het internet kom je verschillende methodes tegen om je hormonen te testen, zoals urine-, bloed- en speekseltesten. Bij vrouwen is dit heel lastig om een betrouwbaar resultaat te krijgen, omdat hun hormoonspiegels voortdurend schommelen. Dit betekent dat een hormonale disbalans die vandaag zichtbaar is, morgen alweer anders kan zijn.

Hoe test je op hormonale disbalansen?

Ik ben meer een voorstander van om de hormonale disbalans vast te stellen door je symptomen of klachten op een rijtje te zetten. Elk hormoon heeft namelijk een specifieke werking in je lichaam, en een disbalans brengt vaak duidelijke en herkenbare klachten met zich mee. Aangezien hormonen met elkaar samenwerken, is het bovendien goed mogelijk dat je niet met één, maar met meerdere hormonale disbalansen te maken hebt. Dit geldt vooral als je al langere tijd last hebt van bepaalde klachten.

Wanneer spreken we van een hormonale disbalans?

Een hormonale disbalans betekent dat de balans tussen verschillende hormoonspiegels in je lichaam verstoord is. Hormonen zijn chemische stoffen die door klieren in je lichaam worden geproduceerd en via de bloedbaan verschillende processen reguleren. Denk hierbij aan processen zoals de stofwisseling, stemming, voortplanting, groei, en herstel. Een disbalans kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een probleem met de schildklier, bijnieren of eierstokken. Ook leefstijl, stress, medicijngebruik of veranderingen in levensfasen zoals de overgang kunnen hormonale klachten veroorzaken.

Symptomen van een hormonale disbalans

  • Insuline is een hormoon dat je bloedsuikerspiegel reguleert en ervoor zorgt dat je cellen energie krijgen. Een insulinedisbalans kan leiden tot symptomen zoals: eetbuien of constant honger hebben, vermoeidheid en energiedipjes gedurende de dag, hoofdpijn en stemmingswisselingen.
  • Cortisol is het hormoon dat je helpt omgaan met stress. Het geeft je lichaam energie om met stressvolle situaties om te gaan. Als je cortisolniveau te hoog of te laag is, kun je dat merken aan de volgende symptomen: vermoeidheid, behoefte aan suikers of cafeïne, slechtere concentratie, duizeligheid en slaapproblemen.
  • Schildklierhormonen zorgen voor een goede stofwisseling en temperatuur regulatie. Een disbalans in schildklierhormonen kan leiden tot: koude handen en voeten, moeilijk kunnen afvallen of juist onverklaarbaar gewichtsverlies, vermoeidheid, haaruitval, obstipatie, hartkloppingen of zweten.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van symptomen uit de uitgebreide hormoonchecklist die bij een specifieke hormoon horen.

Hoe werkt de hormonale disbalans test?

Met de hormonale disbalans test wordt je hormoonhuishouding nauwkeurig in kaart gebracht. De test bestaat uit een vragenlijst, waarin je aan vinkt waar je last van hebt. De hormoontest is er dus op gericht om te achterhalen of je symptomen hebt van een hormonale disbalans. De hormoon test bestaat uit 9 delen en duurt niet langer dan een paar minuten.

Wil jij een hormonale disbalans test laten doen?

Patries Hormoonadvies