
Benieuwd of jouw hormonen in balans zijn? Ontdek de 10 signalen van een gezond hormonaal evenwicht, welke hormonen hierbij betrokken zijn en wat je kunt doen om een disbalans te herstellen.
Wat zijn hormonen en waarom zijn ze belangrijk?
Hormonen zijn chemische boodschappers die door je lichaam worden aangemaakt en gereguleerd. Ze spelen een cruciale rol in vrijwel alle processen, zoals stofwisseling, energieproductie, slaap, stemming en voortplanting. Een gezonde hormoonbalans is essentieel voor een optimale gezondheid. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dat leiden tot verschillende klachten en symptomen.
10 tekenen dat je hormonen in balans zijn
Hier zijn de signalen die wijzen op een gezonde hormonale balans:
- Energie: Je wordt energiek wakker en je energie blijft gedurende de dag stabiel. Dit duidt op een goede hormonale balans en een optimale stofwisseling.
- Regelmatige menstruatiecyclus: Je menstruatiecyclus is regelmatig, binnen 21-35 dagen, met slechts kleine variaties van maand tot maand. Een stabiele cyclus wijst vaak op gezonde hormoonspiegels.
- Pijnloze menstruaties: Je menstruaties komen zonder ernstige PMS symptomen, pijnlijke krampen of hevige bloedingen. Dit betekent dat je hormonale balans goed is en je menstruatie goed verloopt.
- Je ervaart gezonde cervicale slijmpatronen, met meer/stretchy slijm tijdens je vruchtbare periode. Regelmatige zin in seks kan ook een teken zijn van hormonale gezondheid
- Normale Eetlust: Je hebt een normale eetlust, voelt je verzadigd na maaltijden en snacks, en hebt geen ongecontroleerde cravings. Dit kan wijzen op een stabiele bloedsuikerspiegel en gezonde hormoonspiegels.
- Helder denken en geen stemmingswisselingen: Je kunt helder denken en ervaart geen disbalans in je stemmingswisselingen. Stabiliteit in je humeur kan een indicatie zijn van goed gereguleerde hormonen.
- Regelmatige Ontlasting: Je hebt dagelijks 1-2 keer ontlasting van normale consistentie en ervaart geen opgeblazen gevoel. Een gezonde darmflora ondersteunt een goede hormonale balans.
- Goede Nachtrust: Je valt gemakkelijk in slaap en slaapt 7-8 uur per nacht. Een goede nachtrust is belangrijk voor hormonale gezondheid en herstel.
- Gezond Gewicht: Je kunt een gezond gewicht behouden zonder grote schommelingen. Dit kan wijzen op een evenwichtige stofwisseling en hormonale balans
- Gezonde huid, haar en nagels: Je huid, haar en nagels zijn gezond en glanzend. Deze uiterlijke tekenen kunnen een reflectie zijn van je interne hormonale gezondheid.
Een paar ander soort dagen betekent niet meteen dat je hormonaal uit balans bent maar wanneer dit met grote regelmaat voorkomt, is het belangrijk om naar de signalen van je lichaam te gaan luisteren.
Wat als je hormonen uit balans zijn?
Klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, laag libido en moeite met afvallen kunnen wijzen op een hormonale disbalans. Andere symptomen zijn menstruatieproblemen, haaruitval, hoofdpijn en een opgejaagd gevoel. Het is belangrijk om naar deze signalen te luisteren en actie te ondernemen. In deze blog lees je alles over: heb ik last van een hormonale disbalans?
De belangrijkste hormonen voor een gezonde hormoonbalans
Om je hormonen in balans te houden, moeten de volgende hormonen goed zijn werking kunnen en blijven doen.
- Schildklierhormoon: Belangrijk voor de stofwisseling, energieproductie, en vetverbranding.
- Oestrogeen: Ondersteunt borstvorming, huidgezondheid, vochtbalans, en celgroei.
- Progesteron: Reguleert de menstruatiecyclus, ondersteunt zwangerschap en vermindert angst en stress.
- Cortisol: Zorgt voor energie bij stress, beïnvloedt de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
- Testosteron: Stimuleert spieropbouw, vetafbraak, libido en humeur.
- Melatonine: Ondersteunt een goede nachtrust en heeft anti oxidatieve en immuun versterkende eigenschappen.
- Insuline: Beheert de bloedsuikerspiegel en ondersteunt vetopslag en spieropbouw
- DHEA: Ondersteunt vetverbranding, immuunsysteem en kan worden omgezet in andere hormonen.
- Groeihormoon: Bevordert spieropbouw, vetverbranding, en herstel na inspanning.
- Leptine en Ghreline: Leptine reguleert verzadiging, terwijl ghreline het hongergevoel beïnvloedt.
Het is belangrijk om te onthouden dat een hormoon, andere hormonen beïnvloed. Een hoog gehalte van de één kan de actie van de ander in de war brengen. Wil je hormonaal in balans zijn en blijven, dan is het belangrijk dat deze 10 hormonen ook in balans zijn en goed samenwerken.
Hormonen in Balans traject
Heb jij last van een hormonale disbalans? Samen brengen we jouw hormonen weer terug in balans. Tijdens het Hormonen in Balans Traject sporen we de oorzaak van jouw klachten op en stellen we een plan op maat samen. Neem contact met me op voor meer informatie en start vandaag nog jouw weg naar een gezonde hormoonbalans.