Het woord hormonen kennen we allemaal, maar wat doen ze nu precies? Hormonen zijn ontzettend belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. Er is geen vrouw op deze wereld die niet ergens in haar leven geconfronteerd wordt met klachten of problemen die samenhangen met hormonen. Hormonen zijn overal en hormonen bepalen in vele opzichten het leven van de vrouw. Maar wat is de precieze functie van hormonen, en hoe beïnvloeden ze ons dagelijks leven.
Wat is de functie van hormonen?
Hormonen zijn chemische stoffen die door specifieke klieren in ons lichaam worden geproduceerd en via de bloedbaan door het lichaam worden vervoerd. Ze dienen als boodschappers voor verschillende organen en weefsels en zorgen ervoor dat het lichaam goed functioneert. Hormonen zijn betrokken bij talloze processen, zoals groei, stofwisseling, voortplanting, en het reguleren van de stressrespons. Ze spelen ook een belangrijke rol in het functioneren van onze biologische klok, die ons helpt de juiste ritmes te volgen, zoals het slaap-waakritme en de menstruatiecyclus.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat zowel mannen als vrouwen de hormonen van het andere geslacht hebben. Vrouwen produceren bijvoorbeeld ook kleine hoeveelheden testosteron, en mannen produceren oestrogeen. Naast de geslachtshormonen zijn er nog andere hormoonsystemen, zoals de schildklierhormonen en de bijnierhormonen, die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Wanneer er verstoringen optreden in een van deze systemen, kan dat leiden tot gezondheidsklachten zoals diabetes, schildklierproblemen, of auto-immuunziekten.
Wat doen hormonen met je lichaam?
Hormonen hebben een breed scala aan effecten op ons lichaam. Ze zijn essentieel voor het in stand houden van allerlei vitale functies. Zo zorgen ze ervoor dat je lichaam in balans blijft door bijvoorbeeld de bloeddruk, lichaamstemperatuur, en bloedsuikerspiegel te reguleren. Ze geven de cellen in ons lichaam signalen om belangrijke processen te starten, zoals het herstel van weefsel na beschadiging of het verhogen van je hartslag in een stressvolle situatie. Hormonen zorgen er ook voor dat we reageren op veranderingen in onze omgeving, zoals het signaleren van gevaar of het herkennen van een potentiële partner voor voortplanting.
Het is niet alleen fysieke processen die hormonen reguleren; ze beïnvloeden ook onze emoties en gemoedstoestand. Zo kan het niveau van bepaalde hormonen zoals serotonine en dopamine onze stemming beïnvloeden. Wanneer er een verstoring optreedt in de hormonale balans, kan dat leiden tot stemmingswisselingen, depressie of angst. Ook je energiepeil wordt sterk beïnvloed door hormonen, die bijvoorbeeld de mate van vermoeidheid reguleren of je helpen omgaan met stress.
Hoe raakt het hormoonsysteem uit balans?
In de moderne tijd worden onze hormonen meer dan ooit op de proef gesteld. Onze levensstijl is drastisch veranderd, wat onze hormonen uit balans kan brengen. We leven in een wereld die steeds sneller beweegt, waarin we vaak onder hoge druk staan en voortdurend worden blootgesteld aan onnatuurlijke omgevingsfactoren. Stress is een veelvoorkomend probleem, evenals een ongezonde voeding die verder afstaat van de natuurlijke producten die ons lichaam nodig heeft. We bewegen minder, zitten veel en zijn continu omringd door kunstmatig licht, wat onze interne klok verstoort.
Deze veranderingen maken het voor ons lichaam steeds moeilijker om zich aan te passen, en dit kan leiden tot een verstoring van de hormonale balans. Wanneer de hormonen niet goed gereguleerd worden, kunnen we last krijgen van een breed scala aan klachten. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met een verstoorde menstruatiecyclus, vruchtbaarheidsproblemen, overgangsklachten of andere hormonale aandoeningen zoals polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Schildklierproblemen komen eveneens vaak voor en kunnen leiden tot vermoeidheid, gewichtsschommelingen en andere ongemakken.
Daarnaast kan een langdurige hormonale disbalans ook bijdragen aan het ontstaan van burn-outklachten. Doordat het lichaam constant in een toestand van verhoogde stress verkeert, raakt het hormoonsysteem uitgeput. Dit heeft niet alleen invloed op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale welzijn. Het vermogen om goed te functioneren en te herstellen wordt dan steeds moeilijker.
Wat kun je doen bij hormonale klachten?
Wanneer je merkt dat je te maken hebt met aanhoudende klachten die te maken kunnen hebben met hormonen, is het altijd belangrijk een afspraak te maken bij je huisarts of gynaecoloog, die verder onderzoek kan doen om hormonale disbalans vast te stellen.
Als er geen medische oorzaak voor je klachten is, is het verstandig om je hormonen te laten onderzoeken door een hormooncoach. Om te achterhalen welke hormonen in je lichaam niet goed in balans zijn. Zodra duidelijk is welke hormonen uit balans zijn, kunnen er specifieke leefstijlaanpassingen worden voorgesteld om deze disbalans aan te pakken.