Boost je humeur met deze 4 neurotransmitters: dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine


stemmingswisselingen en hormonen, wat hebben die twee met elkaar te maken?

Wil jij je humeur verbeteren en stress verminderen? Wist je dat je humeur sterk beïnvloed wordt door kleine stofjes in je hersenen? Deze zogenaamde neurotransmitters sturen boodschappen door je hele lichaam. Wil je weten hoe je deze boodschappers kunt optimaliseren voor een betere humeur en minder stress? Lees dan verder!

Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters kun je zien als boodschapper stofjes in het lichaam. Ze zorgen er voor dat signalen tussen de hersenen en zenuwcellen of spiercellen worden doorgegeven. Om je zenuwstelsel goed te laten functioneren heb je neurotransmitters nodig. Neurotransmitters komen voort uit aminozuren (bouwstenen van eiwitten) en er zijn meer dan 100 soorten actief in het lichaam. Neurotransmitters kunnen tegelijkertijd ook hormonen zijn, zoals bijvoorbeeld serotonine. Daarnaast zijn er stimulerende (exciterende) en remmende (inhiberende) neurotransmitters en deze houden elkaar in balans. Laten we een paar belangrijke neurotransmitters bespreken.

Welke soorten neurotransmitters zijn er?

Er zijn wel meer dan 100 neurotransmitters, maar dopamine, serotonine, GABA en acetylcholine zijn de belangrijkste voor een soepele werking. Ze bepalen hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Daarnaast beïnvloeden deze neurotransmitters je geheugen, aandachtsniveau, persoonlijkheid en psychische gezondheid.

Dopamine

Dopamine is een van de bekendste neurotransmitters en speelt, net als serotonine, een belangrijke rol bij je gevoel van plezier en geluk. Bovenal staat dopamine bekend als een ‘beloningshormoon’. Het zorgt voor het voldane gevoel waarmee je op de bank ploft na een lange werkdag, maar ook voor het fijne gevoel van een knuffel. Dopamine stimuleert je dan ook om belonend gedrag te herhalen.

Tip: Zorg voor voldoende ‘hersen voeding’ zoals amandelen, bananen, vlees en vis, zodat je lichaam fenylalanine kan omzetten naar het aminozuur tyrosine en vervolgens naar dopamine.

De eerste kenmerken van een verstoorde dopaminebalans zijn energieverlies, fysieke vermoeidheid en mentale traagheid.

Serotonine 

Serotonine staat bekend als het ‘gelukshormoon’ en dat is niet zonder reden. Mensen die lijden aan een depressie maken vaak te weinig serotonine aan. Een gezonde aanmaak en activatie van serotonine is belangrijk voor een goede slaap, eetlust, seksueel functioneren, aanpassingsvermogen en gevoel van geluk en gezondheid.

Tip: Zorg voor voldoende voeding rijk aan tryptofaan, zoals sojabonen, pure chocolade of zonnebloempitten. Tryptofaan is de voorloper van serotonine en is daarom nodig voor de aanmaak ervan.

Als je ‘s ochtends vermoeid en/of chagrijnig opstaat, kan dit wijzen op een tekort aan serotonine.

GABA

GABA heeft een remmende invloed op het centrale zenuwstelsel en is daardoor betrokken bij gevoelens van stress, angst en pijn. Een goede aanmaak en activatie van GABA heeft dan ook een hoop positieve effecten, zoals een betere slaap, meer rust en balans, verbeterde stressbestendigheid, regulatie van de bloeddruk en een positieve gemoedstoestand.

Tip: Zorg voor voldoende inname van koolhydraatrijke groenten zoals knollen, rode kool, witte kool, bloemkool, peterselie, peulvruchten, bieten en zelfgemaakte bouillon.

Als je je angstig, nerveus of geïrriteerd voelt, kan dit wijzen op een tekort aan GABA.

 Acetylcholine 

Acetylcholine is de belangrijkste neurotransmitter voor onze hersenen, omdat deze betrokken is bij alle processen in het geheugen en helpt bij leren en ontwikkeling. Bovendien helpt acetylcholine je om socialer en optimistischer te voelen en meer in het moment te leven, waardoor je eerder uit je comfortzone durft te komen!

Tip: Choline (B4) is heb je nodig voor de aanmaak van acetylcholine en dit zit in veel eieren. Zorg dus voor voldoende inname van eieren. Het is interessant om te weten dat maar liefst 80% van de Nederlanders een tekort aan choline heeft.

Een van de eerste kenmerken van een afname in acetylcholine, is dat de snelheid van de brein af neemt.

Waardoor raken de neurotransmitters uit balans?

Hoe maak je neurotransmitters aan?

Waar moet je beginnen om je neurotransmitters een boost te geven?

Welke symptomen bij de neurotransmitters herken je bij jezelf? Bijvoorbeeld dopamine is bij jou uit balans, eet dan de voedingsmiddelen die daarbij staan om de aanmaak van dopamine te bevorderen en kom iedere dag minimaal een half uurtje buiten.

Patries Hormoonadvies