
Vaak hoor ik vrouwen zeggen: “Ik eet al heel gezond.” Deze uitspraak hoor ik vaak wanneer ze een gratis mini consult bij me aanvragen over hun gezondheid of hormonen. Maar als ik vervolgens vraag wat hun idee van ‘gezond eten’ is, blijkt dat dit niet altijd overeenkomt met wat echt gezond is voor hun hormonen. Maar wat is dan wél gezonde voeding voor je hormonen? Dat lees je in deze blog.
Het belang van hormonen en voeding
Onlangs sprak ik tijdens een gratis mini consult met een vrouw die 30 kilo was afgevallen door wat zij beschouwde als ‘gezonde voeding’. Geweldig natuurlijk dat ze dit resultaat had bereikt! Maar toch had ze nog steeds last van vermoeidheid en wilde ze het liefst de hele dag slapen. Waarom had haar ‘gezonde’ voedingspatroon haar dan niet van deze klachten afgeholpen?
Het antwoord ligt in de kwaliteit van de voeding die ze at. Want hoewel ze gewicht had verloren, was haar voeding niet gericht op het ondersteunen van een gezonde hormoonbalans. Dit is een veelvoorkomend probleem: afvallen is fantastisch, maar als je voeding je hormonen niet ondersteunt, kun je alsnog last hebben van fysieke klachten.
Wat is gezonde voeding voor jouw hormonen?
Veel mensen denken bij ‘gezonde voeding’ meteen aan laag in calorieën, geen suikers, vetarm, of misschien zelfs aan crashdiëten waarbij je maar heel weinig eet en nauwelijks koolhydraten. Maar wanneer je voeding eet die je hormonen uit balans brengt, krijg je uiteindelijk last van hormonale klachten zoals bijvoorbeeld extreme vermoeidheid. Zelfs als je denkt dat je gezond bezig bent.
Laten we de vergelijking maken met een auto. Je auto heeft brandstof nodig om te kunnen rijden. Stop je er verkeerde of onvoldoende brandstof in, dan komt de motor vroeg of laat tot stilstand. Hetzelfde geldt voor je lichaam: als je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je problemen verwachten.
En laten we gelijk een andere misvatting uit de wereld helpen: iemand met een maatje 36 hoeft niet per se een gezonde hormoonbalans te hebben. Zelfs als je slank bent, kun je voeding eten die je hormonen in de war brengt. Het gaat niet alleen om gewicht, maar om de kwaliteit van je voeding en wat die voeding doet voor je hormonen.
Wat zijn gezonde voedingsmiddelen voor je hormonen?
Gezonde voeding die bijdraagt aan een gezond hormoonhuishouding bestaat uit een goede mix van koolhydraten, vetten en eiwitten. Het is belangrijk om niet één van deze groepen te negeren of drastisch te verminderen, want ze hebben allemaal hun eigen rol in het ondersteunen van je hormonen.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn vaak onterecht het slachtoffer van populaire diëten, maar goede, complexe koolhydraten zoals volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten zijn essentieel. Ze geven je lichaam energie en ondersteunen de productie van je hormonen. Het gaat erom de juiste soorten koolhydraten te eten, niet om ze volledig uit je dieet te schrappen.
Vetten
Vetten zijn cruciaal voor de aanmaak van hormonen. Goede bronnen van gezonde vetten zijn bijvoorbeeld avocado’s, noten, zaden, olijfolie en vette vis zoals zalm of makreel. Vetten vormen de bouwstenen van je hormonen en zijn belangrijk voor het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.
Eiwitten
Eiwitten leveren de bouwstenen (aminozuren) voor de aanmaak van hormonen en ondersteunen je spieren en weefsels. Goede eiwitbronnen zijn eieren, kip, vis, peulvruchten etc. Eiwitten helpen ook om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Wil je recepten inspiratie op doen, lees dan deze blog: 6 heerlijke hormooproof recepten.
Bewerkte voeding en hormonen
Bewerkte voeding, zoals kant-en-klare maaltijden, geraffineerde suikers en kunstmatige toevoegingen, heeft een negatieve invloed op je hormonen. Deze voedingsmiddelen kunnen ontstekingen veroorzaken en leiden tot hormonale disbalansen. Je lichaam herkent deze bewerkte producten niet goed als echte voeding, waardoor je hormonale systeem uit balans kan raken.
Daarom is het belangrijk om te kiezen voor zoveel mogelijk onbewerkte, pure voedingsmiddelen. Denk aan verse groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden, gezonde vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen voeden je lichaam op een diep niveau en helpen je hormonen in balans te houden.
Wil je ook aan de slag met gezonde voeding voor je hormonen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Schakel dan mijn hulp in als hormooncoach en ik leer jou wat gezonde voeding is voor je hormonen. Meer informatie over het ‘hormonen in balans’ traject