Met het heerlijke zomerweer voelen we ons vaak energieker en vrolijker. Dit gevoel komt ook vaak terug wanneer we in de winter de zon opzoeken in het buitenland. In deze blog wil ik je meenemen in hoe je jouw energie en vrolijke humeur vasthoudt tijdens de herfst- en wintermaanden door ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.
Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D is misschien wel de meest besproken vitamine, maar wist je dat vitamine D eigenlijk geen vitamine is? Het is een verzamelnaam voor vetoplosbare prohormonen. Deze stoffen zijn belangrijk voor de productie van hormonen in je lichaam. Als je hormonaal in balans wilt blijven, je energiek wilt voelen en een vrolijk humeur wilt hebben, is het belangrijk dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.
Tijdens de wintermaanden en in het begin van het voorjaar zie ik vaak veel vrouwen met klachten als neerslachtigheid, een down gevoel, vermoeidheid, en constant verkouden of grieperig. Deze klachten hebben vaak te maken met een tekort aan vitamine D.
Wanneer maak je vitamine D door de zon?
Je lichaam maakt vitamine D voornamelijk aan in de maanden juli en augustus, mits je voldoende buiten komt. Veel Nederlanders krijgen zelfs in deze maanden niet genoeg binnen en dat komt door verschillende redenen:
- Kantoorbaan waardoor je weinig buiten komt
- Te weinig zon in Nederland en weinig mooie zomers
- Te veel kleding, wat voorkomt dat je huid voldoende zonlicht krijgt
- Het gebruik van zonnebrandcrème, dat de opname van blokkeert van vitamine d
Mijn advies is om in de ochtend een half uur buiten te zijn zonder zonnebrandcrème om vitamine D aan te maken. Smeer jezelf daarna in met zonnebrandcrème als je langer in de zon blijft. Voor degenen die veel tijd op kantoor doorbrengen, pak je fiets naar je werk of probeer tijdens je lunchpauze van de zon te genieten door je lunch buiten op te eten. Blog: voorkom een winterdepressie. 5 tips voor een stralende winter.
Waar zit vitamine d in?
De zon is de grootste leverancier van vitamine D, maar je kunt ook een deel uit je voeding halen. Het zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, ongezouten roomboter, eieren, en levertraan. Het probleem is alleen dat je van die voedingsmiddelen heel veel moet eten om voldoende vitamine D aan te maken.
Vitamine D en de overgang
Voor vrouwen in de overgang is het extra belangrijk om het hele jaar door vitamine D3/K2 bij te slikken. Dit komt door de afname van oestrogeen en dus minder botdichtheid en een grotere risico op osteoporose (botontkalking). Bovendien zijn vrouwen in de overgang kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten, omdat oestrogeen een beschermende rol speelt voor de bloedvaten. Vitamine K2 helpt om je vaten gezond te houden.
Let op: Als je bloedverdunners gebruikt of stollingsklachten hebt, mag je geen vitamine K2 innemen.
Wanneer vitamine D slikken als supplement?
Ik adviseer altijd in de maanden met een ‘R’ (van september tot april) om een supplement te slikken waar vitamine D inzit. Kom je in de zomermaanden weinig buiten of schijnt de zon niet, is mijn advies om ook vitamine D in een supplement vorm te slikken, alleen een lagere dosis. Te veel (boven 100 mcg) levert namelijk ook klachten op.
Als je bloed laat prikken bij de huisarts, vraag altijd om de uitslag. De huisarts hanteert referentiewaarden van alles boven de 50MCG is voldoende. Dus zit je op 60, krijg je te horen dat je goed zit. Waardoor jij vervolgens nog steeds jezelf lamlendig voelt. Wil jij jezelf goed voelen, zit dan tussen de 80 en 100MCG.
Blog: Supplementen: wat je moet weten over vitaminen en mineralen
Vitamine D tekort?
Slik je een vitamine D supplement of ben je recent op vakantie geweest naar een zonnige vakantiebestemming, maar ervaar je klachten die je kan linken aan een vitamine D tekort? Er zijn een aantal factoren belangrijk om goed vitamine D op te kunnen nemen, denk aan de juiste balans in de vetzuren, goed werkende leveren en nieren en nog veel meer. Het is dus belangrijk om achter de oorzaak te komen. Met een EMB test kan ik zien waarom vitamine D niet goed wordt opgenomen.