Steeds meer vrouwen ervaren vervelende hormonale klachten. Denk aan acne, PCOS, onregelmatige menstruaties, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Vaak is de oorzaak dichterbij dan je denkt: insulineresistentie. In deze blog bespreek ik wat insulineresistentie is, hoe je het herkent en, belangrijker nog, wat het doet met je hormonen.
Insulineresistentie wat is dat?
Insuline zelf is een hormoon dat wordt geproduceerd in de alvleesklier en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bij insulineresistentie reageert de lichaamscellen niet meer goed op de aangeboden insuline, wat resulteert in verhoogd bloedsuikerspiegel. Wanneer er sprake is van insulineresistentie, waarbij de cellen minder gevoelig worden voor de werking van insuline, heeft dit verschillende effecten op andere hormonen in het lichaam. Als je insulineresistent bent heb je ook last van de bekende energiedips.
Veel voorkomende insulineresistentie klachten
Klanten vertellen mij vaak dat ze een licht gevoel in hun hoofd krijgen wanneer ze honger hebben. Ze ervaren dan een sterke drang om te eten, omdat ze bang zijn om anders flauw te vallen. Wanneer ze langere tijd van huis zijn, hebben ze bijna altijd eten bij zich. Ze zijn de hele dag bezig met eten. Voor mij zijn deze symptomen duidelijke indicatoren dat er mogelijk een probleem is met de insulinerespons in het lichaam.
Insulineresistentie tijdens je zwangerschap
In de vragenlijst die klanten vooraf ontvangen, geven sommigen aan dat ze zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Voor mij is dit een belangrijke indicator van mogelijke insulineresistentie. Je hebt namelijk 50% meer kans op diabetes als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.
Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de glucosespiegel regelt. Normaal gesproken maakt het lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aan om de glucosespiegel stabiel te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Gelukkig verdwijnt zwangerschapsdiabetes meestal direct na de bevalling.
Maar wees gewaarschuwd: je hebt nu 50% kans om binnen 5-10 jaar diabetes type 2 te ontwikkelen. Gelukkig kun je dit voorkomen door aan je bloedsuikerspiegel te werken door middel van voeding en leefstijl.
Oorzaak van insulineresistentie
Velen van ons associëren insulineresistentie nog steeds met een ouderdomsziekte, maar de realiteit is veranderd. Insulineresistentie is nu een typisch westerse aandoening geworden. Dit komt voornamelijk door onze voedingsgewoonten, waarbij bewerkte voeding en een ongezonde leefstijl de boventoon voeren.
In het verleden moesten we meer moeite doen om aan voedsel te komen en was er niet de constante beschikbaarheid van voeding zoals we die nu kennen. Daarnaast waren we veel actiever in onze dagelijkse bezigheden. De combinatie van fysieke inspanning en een meer natuurlijke voedingspatroon maakte ons minder vatbaar voor insulineresistentie.
Ook speelde stress een minder prominente rol in het dagelijks leven van vroeger. Tegenwoordig worden we voortdurend blootgesteld aan allerlei prikkels en leggen we vaak te hoge eisen aan onszelf, wat kan bijdragen aan het ontstaan van insulineresistentie. Blog: waarom stress een grote hormoonverstoorder is?
Het is belangrijk om te realiseren dat de moderne leefstijl en voedingsgewoonten een significant effect kan hebben op onze gezondheid en het risico op insulineresistentie verhogen. Door bewust te kiezen voor een gezondere leefstijl en voedingspatroon, kunnen we insulineresistentie voorkomen en onze gezondheid verbeteren.
Hoe herken je een insuline probleem?
- Je voelt je vaak moe. Vooral na een maaltijd en ’s middags heb je last van een middagdip
- Honger, duizeligheid en trillen bij minder dan 3 uur eten
- Bij het wakker worden wil je direct iets eten en je wilt altijd iets zoets na het eten
- Je kunt geen maaltijd overslaan en je krijgt stress wanneer er niet voldoende eten is.
- Je hebt last van stemmingswisselingen en je bent prikkelbaar
Wat doet insulineresistentie met je hormonen?
Insulineresistentie en hormonale klachten zijn vaak met elkaar verbonden en kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid en met name voor vrouwen. Bij insulineresistentie zijn de cellen als het ware niet meer gevoelig op de insuline die aangeboden wordt. Dit zorgt voor hormonale disbalansen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, PCOS en zelfs vervelende hormonale klachten tijdens de menopauze. Als je insulineresistentie niet aanpakt krijg je op den duur diabetes II. Blog: PCOS wat is het en wat zijn de symptomen?
Voordelen als je insulineresistentie omkeerbaar maakt
- Minder vaak trek, dus minder hongergevoel
- Hormonen komen terug in balans
- Vetverbranding, je verliest weer kilo’s
- Meer energie
- Beter humeur
- Gelukkiger gevoel
- Betere nachtrust
- Betere huid (minder ontstekingen en rimpels)
- Verbetering bij diabetes