Je zit lekker in je vel: je hebt een toffe baan, leuke kinderen, een fijne partner en een grote groep vriendinnen. Je geniet volop van het leven. Totdat je ineens last krijgt van een pijnlijke menstruatie. Waar komt dit vandaan? Je hebt hier nog nooit eerder last van gehad! Er komen steeds meer kwaaltjes bij: hoofdpijn, vermoeidheid, weinig energie, eetbuien, en de kilo’s vliegen eraan. Je voelt je niet meer zoals voorheen. Zou dit door je hormonen komen? Je hebt tenslotte vaker vriendinnen over hormonen horen praten. Hormonen krijgen vaak de schuld van dit soort klachten, maar wat zijn het eigenlijk? Dat lees je in deze blog.
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn organische signaalstoffen die door klieren in zeer kleine hoeveelheden worden aangemaakt en door de bloedbaan worden vervoerd om op een andere plaats werkzaam te zijn. Het hormoonstelsel werkt nauw samen met het zenuwstelsel met een belangrijke koppeling in de hersenen op het niveau van de hypothalamus en hypofyse. Het zenuwstelsel monitor constant de balans in ons lichaam. Zodra die verstoord raakt, grijpt het hormoonstelsel in om de balans te herstellen.
Welke rol spelen hormonen?
Hormonen oefenen een grote invloed uit op heel veel lichamelijke functies en processen. Zo sturen hormonen onder meer je gedrag, gevoel en emoties. Vandaar dat hormonen ervoor kunnen zorgen dat je je vrolijk voelt of angst ervaart. Maar, dat niet alleen. Ook spelen ze een rol bij de groei en ontwikkeling van het lichaam plus de voortplanting. Zo zijn hormonen verantwoordelijk voor de menstruatie, zwangerschap, overgang en de aanmaak van spermacellen. Verder regelen hormonen je lichaamstemperatuur, vochthuishouding, energiepeil, gewicht, spijsvertering en nog heel veel andere zaken die van belang zijn voor je gezondheid.
7 belangrijke hormonen en hun werking
Cortisol
Dit is het stresshormoon dat door je bijnieren wordt afgescheiden. Het boost je energielevel in stressvolle situaties, vergroot je trek in zoet en heeft een ontstekingsremmende werking.
Melatonine
Is verantwoordelijk voor je dag- en nachtritme en maakt je ‘s avonds slaperig.
Groeihormoon
Is verantwoordelijk voor de botdichtheid, wondgenezing en de productie van nieuw weefsel. Verder is het betrokken bij herstel na ziekte.
Insuline
Voorkomt onder meer een te hoog bloedsuikergehalte en zorgt dat de opslag van energie in vet en spieren mogelijk is.
Oestrogeen
Dit is het vrouwelijke geslachtshormoon. Het regelt de menstruatie, zorgt voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, reguleert de cholesterol, de bloeddruk en helpt de botten sterk te houden.
Testosteron
Dit is het mannelijke geslachtshormoon. Het zorgt voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken, de aanmaak van sperma en regelt de libido. Verder stimuleert het de aanmaak van spierweefsel en botdichtheid.
Thyroxine
Dit wordt ook wel het schildklierhormoon genoemd. Het versnelt de vetverbranding, reguleert de stofwisseling, verhoogt de eetlust en hartslag.
Wat als je hormonen uit balans zijn?
Al deze bovenstaande hormonen werken met elkaar samen. Gaat er één hormoon uit balans, is de kans groot dat er meerdere hormonen uit balans raken. Het probleem is dat hormonen niet in staat zijn om zichzelf terug in balans te brengen. En dan ga je klachten ervaren, het begint vaak met ‘vage’ gezondheidsklachten als weinig energie, hoofdpijn, menstruatiepijn, huidproblemen etc. Waar je voorheen misschien nooit last had van hormonale klachten, kan het zomaar zijn dat dit ineens veranderd. Hormonen raken door heel veel factoren uit balans zoals voeding, medicatie, stress, leeftijd, slecht slapen, ongezonde leefstijl en nog veel meer.