Gevoelige borsten voor je menstruatie: dit is de oorzaak en oplossing


Veel vrouwen hebben last van gevoelige borsten zo vlak voor de menstruatie, maar liefst 72%. Dit is absoluut geen pretje. Ook al komt het veel voor, het is niet normaal. In deze blog neem ik je mee wat de oorzaak is van gevoelige borsten en hoe je deze klachten kunt verminderen.

Gevoelige borsten de week voor je menstruatie

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ook ik heb in het verleden weleens gevoelige borsten vlak voor de menstruaties gehad en dat was echt geen pretje.

“ dagen voor mijn menstruatie heb ik zulke gevoelige borsten”

Maar hoe komt dat nou, dat je borsten zo gevoelig kan zijn vlak voor de menstruatie? Gevoelige borsten treden meestal op 7-14 dagen voordat je menstruatie begint en heeft te maken met je hormoonschommelingen. Dit is een teken van een onderliggende hormonale disbalans. In de tweede helft van je cyclus moet het lichaam voldoende progesteron aanmaken om zich voor te bereiden op een eventuele zwangerschap na de eisprong. Bij een progesterontekort is de hormonale balans verstoord, wat naast fysieke ook mentale klachten kan veroorzaken, waaronder dus gevoelige borsten.

Welk hormoon zorgt voor gevoelige borsten?

In de tweede helft van je cyclus is het belangrijk dat er voldoende progesteron aangemaakt kan worden en oestrogeen neemt af. Alleen dit proces verloopt niet altijd zo. Het kan gebeuren dat oestrogeen slecht wordt afgebroken. Als er teveel oestrogeen in je lichaam aanwezig is, dan spreken we van oestrogeendominantie.

En als er teveel oestrogeen in het lichaam aanwezig is, dan heb je diverse hormoonklachten, waaronder dus ook gevoelige borsten.

Soms zijn de borsten zo gespannen dat ze zelfs een cupmaat groter kunnen zijn. Ook het kijken erna kan bij wijze van spreken al pijn doen en laat staan sporten. Misschien herken jij jezelf hier wel in en zijn jouw borsten zo gevoelig de week voor je menstruatie, dat je zelfs met een beha aan slaapt.

Waarom heb je in de perimenopauze meer kans op gevoelige borsten?

Oestrogeendominantie

Een stukje terug in deze blog had ik het al over oestrogeendominantie. Wanneer spreek je van oestrogeendominantie? De hormonen oestrogeen en progesteron is dan uit balans. Er is meer oestrogeen dan progesteron aanwezig in het lichaam. De lever moet overtollig oestrogeen afbreken, maar als de lever overbelast is, kan deze afbraak verstoord raken, wat leidt tot oestrogeendominantie.

Wat belangrijk is, is om te achterhalen of er daadwerkelijk te veel oestrogeen is of dat er een tekort aan progesteron is. Dit zijn namelijk 2 verschillende oorzaken en 2 andere manieren van aanpakken.

Terug te komen op de lever. De lever kan overbelast raken door slechte voeding, leefstijl, alcohol, medicijnen en jarenlang gebruik van de anticonceptiepil. Het is dus belangrijk om altijd je lever goed te ondersteunen.

Hoe zorg je voor een gezonde lever?

Om je levergezond te houden en het teveel aan oestrogenen af te breken, kun je de volgende stappen nemen:

  • Eet veel verse groenten, met de helft groene groenten. Het chlorofyl in groene bladgroenten helpt je lever bij het opruimen van xeno-oestrogenen.
  • Zorg voor voldoende B-vitamines. Deze krijg je binnen door vlees, orgaanvlees, eieren en bladgroenten te eten. Overweeg een goed supplement te nemen, vooral als je vegetariër bent. Kies dan een supplement met actieve B-vitamines.
  • Drink zo min mogelijk alcohol.

Wat moet je nog meer weten over gevoelige borsten?

Gevoelige  borsten komt heel vaak voor en wordt vaak veroorzaakt door een overschot aan oestrogenen en/of een jodiumtekort. In sommige gevallen kan pijn in de borsten een teken zijn van iets anders. Als je een knobbel in je borst voelt, de pijn niet weggaat, of als je je zorgen maakt, ga dan ALTIJD naar je huisarts voor verder advies. Blijf hier NOOIT mee rondlopen!

Ik wil van de gevoelige borsten af

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Patries Hormoonadvies