Weleens bij stilgestaan, wat voor invloed alcohol heeft op vrouwelijke hormonen? Heb jij regelmatig last van hormonale klachten als PMS, PCOS en vervroegde overgang? Dan is regelmatig drinken van alcohol geen goed idee. In deze blog lees je wat het met hormoonhuishouding doet.
Alcohol en het effect op je hormoonhuishouding
Als je regelmatig of maandelijks last hebt van hormonale klachten, is het verstandig om vaker voor een alcoholvrij drankje te kiezen en af en toe een glaasje wijn te drinken. Alcohol zorgt namelijk voor bloedsuikerschommelingen, wat je hormoonhuishouding kan verstoren en dit kan weer leiden tot meer pijn en ongemakken.
Voor vrouwen met PCOS is dit extra nadelig. Hoge insulinewaarden, veroorzaakt door bloedsuikerschommelingen, kunnen de eierstokken aanzetten tot de productie van meer geslachtshormonen, zoals testosteron. Dit kan de klachten van PCOS verergeren.
Invloed van alcohol op oestrogeen
Alcohol verhoogt je oestrogeenniveau. Wanneer je alcohol drinkt, krijgt je lever als eerste de prioriteit om dit af te breken. Hierdoor wordt de afbraak van bepaalde oestrogenen vertraagd, wat kan leiden tot oestrogeendominantie. Nog nooit van oestrogeendominantie gehoord en lees de blog wat oestrogeendominantie is en wat de klachten zijn.
Al na één drankje stijgt je oestrogeenniveau voor 24 uur. Verhoogde oestrogeenwaarden kunnen bij vrouwen met PMS, PCOS en in de perimenopauze zorgen voor verergerde hormonale klachten. Daarnaast kunnen opvliegers verergeren doordat alcohol je bloedvaten verwijdt.
Effect van alcohol op cortisol
Naast oestrogeen beïnvloedt alcohol ook de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Cortisol is van nature je ontstekingsremmer en zorgt ervoor dat je alert bent. Wanneer je alcohol drinkt, stijgt je cortisolniveau, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je slaap, immuunsysteem en kan leiden tot meer stress en angstgevoelens.
Wat gebeurt er met je lichaam als je alcohol drinkt?
Wanneer je alcohol drinkt, gaat het eerst naar de maag en van daaruit komt het terecht in je bloed en wordt het voornamelijk gebracht naar de twee organen die de meeste bloedstroom nodig hebben: de hersenen en de lever.
In de lever breken enzymen de alcohol eerst af tot een toxische verbinding, en dan ten tweede, een niet-toxische verbinding, en dan gaat het uit de lever en uiteindelijk uit je lichaam. Als je veel alcohol drinkt, kan je lever het tempo van afbraak niet bijhouden, waardoor je lichaam wordt overspoeld met gifstoffen. Dit is voor niemand gezond, maar vooral niet als je al hormonale klachten hebt.
Hormonale impact van alcohol
Het is zo normaal om een drankje te drinken dat we er niet eens bij stil staan wat het hormonaal gezien met je kan doen. Al eeuwenlang wordt alcohol gezien als gezelligheid en het hoort bij een sociaal gelegenheid. Het wordt gezien als een manier om te ontspannen en de gezelligheid te verhogen. Maar alcohol heeft juist een negatieve invloed op je hormoonhuishouding en je natuurlijke aanmaak van gelukshormonen.
Vraag jezelf eens af: waarom drink ik? Is het voor ontspanning? Alcohol helpt niet echt bij ontspanning; het verhoogt juist de spanning in je lichaam. Zoek in plaats daarvan naar andere manieren om te ontspannen die wél goed voor je zijn.
Of drink je alcohol voor de gezelligheid? Word je echt gezelliger van alcohol, of zit dit tussen je oren? Vaak maken mensen zichzelf niet gezelliger, maar juist vermoeider of prikkelbaarder.
Bewuste keuzes met alcohol voor je hormonen
Als je besluit om een glaasje te drinken, doe dat dan bewust en geniet ervan. Drink er altijd een glas water naast en wees je bewust van de effecten die alcohol op je lichaam en hormonen heeft. Zo maak je een gezondere keuze voor jezelf en je hormoonhuishouding.
Door bewust om te gaan met alcohol, kun je beter omgaan met hormonale klachten zoals PMS, PCOS en overgangsklachten
Zoek naar gezonde alternatieven en ontdek wat jou écht ontspanning en gezelligheid brengt, zonder je hormonen uit balans te brengen.