Bij oestrogeendominantie is er sprake van een disbalans in de hormoonhuishouding van vrouwen. Er is dan te veel oestrogeen in verhouding tot progesteron in het lichaam aanwezig. Een disbalans in oestrogeen kan voor velende en nare klachten bezorgen. Maar wat zijn nu precies de klachten? Dat lees je in deze blog.
Wat is oestrogeendominantie?
We spreken van oestrogeendominantie als oestrogeen en progesteron uit balans is. Je maakt dan meer oestrogeen aan ten opzichte van progesteron. Het is normaal dat de oestrogeenspiegels in bepaalde mate stijgen en dalen, maar als de oestrogeenniveaus constant hoog blijven, dan raakt je hormoonhuishouding uit balans.
Wat veel vrouwen niet weten, maar wat wel handig is om te weten: vrijwel iedere vrouw krijgt vroeg of laat een hormonale disbalans in de oestrogeen en progesteron. Deze verandering gebeurt rond je 35e. Oestrogeen en progesteron gaan dan afnemen. Alleen dit proces gaat bij progesteron sneller dan bij oestrogeen. En dat is de reden waarom bijna iedere vrouw rond haar 40e levensjaar te maken krijgt met oestrogeendominantie. De één heeft hier meer last van dan de ander. Blog: wat is perimenopauze en wat zijn de symptomen?
Ook te veel testosteron zorgt voor oestrogeendominantie, omdat testosteron voornamelijk in vetcellen wordt omgezet naar oestrogenen.
Symptomen van oestrogeendominantie:
- Onregelmatige menstruatiecyclus: Een van de meest voor de hand liggende tekenen van een oestrogeen disbalans bij vrouwen is een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit kan zich uiten als zware, onvoorspelbare of overmatige menstruatiebloedingen.
- Humeurwisselingen: Een disbalans in oestrogeen kan invloed hebben op de neurotransmitters in de hersenen, wat kan leiden tot stemmingswisselingen, depressie en angst.
- Opvliegers en nachtelijk zweten: Dit zijn veelvoorkomende symptomen van een laag oestrogeenniveau tijdens de menopauze. Blog: opvliegers bij vrouwen: Wat zijn ze en wat helpt er tegen?
- Gewichtstoename: Sommige vrouwen merken gewichtstoename op, vooral rond de buikstreek, als gevolg van een oestrogeendisbalans. Blog: Lukt afvallen niet, hormonale disbalans kan de oorzaak zijn.
- Veranderingen in de borsten: Oestrogeen kan invloed hebben op de borstweefsel, wat kan leiden tot gevoeligheid, pijn of knobbels. Blog: gevoelige borsten voor je menstruatie: dit is de oorzaak en oplossing.
- Maar ook hormonale klachten als: vocht vasthouden, hoofdpijn, cellulitis, snel veroudering, pijnlijke gewrichten en borstkanker gevoelig.
Oorzaken van oestrogeendominantie
- Menopauze: De overgang naar de menopauze is een natuurlijke oorzaak van een afname van oestrogeen bij vrouwen.
- Stress: Chronische stress kan de hormoonhuishouding verstoren en leiden tot een tekort aan progesteron.
- Voeding: Een voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen, suiker en cafeïne kan oestrogeendominantie verergeren.
- Xenoestrogenen: Xenoestrogenen zijn stoffen die in het milieu voorkomen en die lijken op oestrogeen. Deze stoffen kunnen oestrogeendominantie veroorzaken. Xenoestrogenen zitten onder andere in plastics, pesticiden en cosmetica
- Gewichtstoename: Oestrogeen wordt in vetweefsel opgeslagen, dus overgewicht kan ook de hormoonbalans beïnvloeden.
- Medicatie: Sommige medicijnen, zoals hormonale anticonceptie of hormoonvervangende therapie, kunnen oestrogeenniveaus beïnvloeden.
Hoe herstel je oestrogeen en progesteron?
Het herstellen van een oestrogeen disbalans kan erg ingewikkeld zijn. Wees ervan bewust, dat elk lijf uniek is, andere triggers heeft en dus een andere aanpak vaak nodig heeft.
In de reguliere zorg wordt bij oestrogeendominantie vaak de anticonceptiepil voorgeschreven, of er wordt progesteron toegediend in de vorm van crème of capsules. Het nadeel hiervan is dat anticonceptie de lever belast en vaak de oorzaak kan zijn van oestrogeendominantie omdat de lever niet goed functioneert. Progesteron helpt niet wanneer de lever niet goed functioneert.
Hoe verlaag je oestrogeen?
Wat helpt dan wel? Hier zijn alvast een paar stappen die je op weg zouden kunnen helpen naar een gezond hormoonbalans:
Gezonde voeding: Eet veel groenten, fruit en gezonde vetten zoals omega 3.
Zorg voor genoeg lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging voorkomt overgewicht. Een gezond gewicht voorkomt oestrogeendominantie. Daarbij helpt regelmatig bewegen bij ontspanning.
Beperk zoveel mogelijk stress: Ga iets doen wat voor jou ontspanning is. Daar valt Netflix kijken niet onder. Wandelen, yoga, meditatie, knutselen ect. zijn allemaal goed manieren om te ontspannen. Blog: waarom stress een grote hormoonverstoorder is?