Voorkom een winterdepressie: 5 tips voor een stralende winter


De dagen beginnen weer langzaam korter te worden en voor je weet gaat de wintertijd weer beginnen. Ieder jaar loop je rond deze tijd er tegen aan te hikken. De donkere maanden duren voor jou veel te lang. In deze blog geef ik je 5 tips om een winterdepressie te voorkomen, zodat jij stralend de winter doorkomt.

Wat houdt een winterdepressie in

Een winterdepressie is het gevolg van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes van het lichaam. De zon komt later op en het is minder lang licht. In de herfst en de winter is het daglicht daarom ook zwakker. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich somber voelt en meer behoefte heeft aan slapen en eten. Dit noemen we ook wel een winterdip of de ‘winterblues’.

Maar liefst 1 op de 3 mensen heeft last van deze winterdip en dit keert ook bij de meeste mensen ieder jaar weer terug. Niet zo gek dus, dat de meeste tegen de donkere maanden opzien.

Sommige mensen kunnen een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Wat veroorzaakt een winterdepressie?

De één is gevoeliger voor een winterdip dan de ander. In mijn praktijk zie ik het vooral bij vrouwen die al hormonaal uit balans zijn én die dan ook nog binnen werken. Of gewoon van zichzelf minder gelukshormonen aanmaken door een verstoorde darmflora of een genetische aanleg hebben voor het maken van minder gelukshormonen. Maar er speelt natuurlijk nog veel meer oorzaken bij een winterdip.

Wat heeft daglicht te maken met winterdepressie?

Kan stress winterdepressie veroorzaken?

Wat ook niet helpt is stress. Een stressvolle tijd of gebeurtenissen tijdens de wintermaanden en dat gecombineerd met de verandering in het weer en te weinig daglicht lokt een winterdepressie uit.

Vitamine D bij een winterdepressie

Winterdepressie symptomen

Vooral tegen het einde van de winter krijgen de meeste last van o.a vermoeidheid, moodswings, PMS klachten, prikkelbaarheid, moeilijk(er) uit bed komen, concentratieproblemen, lager libido, last van de donkere dagen, het sneller koud hebben, slechtere doorbloeding, vlak voelen, somberheid, weinig motivatie, etc. De klachten zijn per persoon verschillend.

Hoe voorkom je een winterdepressie?

Voorkom een winterdip tip 1: vitamine D

Voorkom een winterdip tip 2: omega 3

Twijfel je welke supplement je kan nemen of heb je hier vragen over, stuur mij een berichtje ik kijk graag even met je mee.

Voorkom een winterdip tip 3: warme maaltijden

Zorg in de wintermaanden voor genoeg warmte in je lichaam. Eet warme gerechten zoals bijvoorbeeld soep, havermout, curry etc. Je lichaam heeft energie nodig en met warme gerechten help je lichaam een handje. En energie betekent ook een vrolijk humeur!

Voorkom een winterdip tip 4: daglicht

Ga naar buiten. Kunstlicht geeft geen energie en doet niks voor je gelukshormonen. Iedere dag een half uurtje buiten zijn is al voldoende. Slecht weer en ik heb geen tijd is geen goed excuus om niet naar buiten te gaan.

Voorkom een winterdip tip 5: natuurlijk daglicht binnen

Naast iedere dag naar buiten gaan is het ook belangrijk om natuurlijk daglicht binnen te laten komen. Gooi gelijk je gordijnen open als je wakker wordt. Richt je werk- en leefruimtes in zodat je zoveel mogelijk daglicht ziet.

Heb jij last van een winterdepressie en welke tip pas jij toe?

Patries Hormoonadvies